Du söker jobb och har kommit så långt som till anställningsintervjun. Under en halvtimme ska du "sälja in" dig hos en potentiell arbetsgivare. Hur gör du det på bästa sätt?
Frågan är brännhet för de fem gymnasieeleverna Jino Rasouli, My Höjdestrand, Anna Marcinkowska, Emma Hagström och Matilda Engström. De går sista året på naturvetenskapsprogrammet på Rosendalsgymnasiet och har tillsammans gjort ett projektarbete om anställningsintervjun.
- Vi började egentligen med kroppsspråk i allmänhet som tema, men efterhand insåg vi att vi måste begränsa oss. Och att söka jobb är verkligen aktuellt för oss alla, berättar Emma Hagström.
De googlade sig fram till en kontakt med en skådespelare, Lennart R Svensson, och bad honom visa dem hur man uttrycker känslor som kärlek, sorg och ilska med kroppen. Men de pratade också med honom om termer som "spegling" och "putsning" vid en anställningsintervju. Genom att spegla intervjuaren med kroppsrörelser visar man sig engagerad och man kan putsa på sig, släta till en krage eller håret, för att visa att man gillar den som intervjuar.
Detta gäller inom rimliga gränser förstås. För mycket spegling och putsning kan verka provocerande och provokationer är inte eftersträvansvärt när man söker jobb. Det gäller att skapa ett trevligt klimat i rummet.
- Det är mycket man inte bör göra, som att vara dryg eller ha för hårt handslag när man hälsar. Ett lagom fast handslag när man hälsar är bäst, säger Jino Rasouli.
De har också intervjuat en företagsledare och haft mejlkontakt med flera andra om vad olika arbetsgivare egentligen letar efter vid en anställningsintervju.
- Det som förvånade mig allra mest var hur lite utbildning och erfarenheter spelar roll vid det tillfället. Det är det intryck man gör som person som är det viktiga, säger Anna Marcinkowska.
De fann att om valet står mellan två personer med liknande erfarenheter och utbildning så blir det alltid den som intervjuaren bedömer ska passa bäst in i arbetsgruppen som får jobbet.
- Det gäller också att inte breda på för mycket om sig själv och man ska aldrig ljuga, säga att man kan något som man uppenbart inte kan till exempel, säger Emma Hagström.
De har också pratat med en forskare i psykologi, Monica Thunberg vid Uppsala universitet om icke verbal kommunikation och vad den har för betydelse vid en anställningsintervju. Mycket är egentligen självklart om man vill ha ett jobb, menar de. Som att ha en rak hållning och inte sjunka ihop som en hösäck Och att verka säker, trygg, ödmjuk och öppen. Helst inte flacka med blicken, men heller inte låta den fastna för länge i intervjuarens blick. Det kan nämligen fungera som en maktkamp om man stirrar någon i ögonen för länge.
- Det är bra om man tittar bort i bland så att intervjuaren får tänka, förtydligar Anna Marcinkowska.
- Man kan även läsa av intervjuarens kroppsspråk, om denna är arrogant eller välvilligt inställd till exempel, säger My Höjdestrand.
Eftersom projektarbetet ska vara tvärvetenskapligt har de också intresserat sig för vad som händer i kroppen när man är på anställningsintervju och stressas av det. Stress kan yttra sig i att man sitter och trummar med foten till exempel, vilket kan irritera en intervjuare.
Men till exempel kan halten av stresshormonet kortisol sänkas om man ser till att sova bra några nätter före intervjun. Man kan också göra andra saker för att hantera sin nervositet. Vara påläst i förväg till exempel om vad det är för företag man söker jobb på. Under själva intervjun kan man också föra anteckningar. På det viset fokuserar man på något annat än på hur nervös man är.
Tjejerna har flera tips och de håller nu på som bäst med att ställa samman en liten folder för att sammanfatta projektarbetet.
Alla tredjeårselevers projektarbeten från Rosendalsgymnasiet ska ställas ut vid en mässa på Uppsala Konsert & Kongress 25 maj och den kommer att vara öppen även för offentligheten på kvällen. Dessa fem kommer då att stå vid sin monter, men hoppas också kunna ge besökarna respons på sitt kroppsspråk vid en fiktiv anställningsintervju.
Av de fem tjejerna är det än så länge bara Matilda Engström som har fått sommarjobb och till hösten vill de flesta av dem varva studier med något arbete. De tycker att det ska bli kul att testa vad de har nedskrivet, genom att bli kallade till anställningsintervjuer på riktigt.
- Det ska bli intressant att se om det funkar, säger Jino Rasouli.
Rätt kroppsspråk kan ge dig jobb
Hur genomför man en anställningsintervju? Fem gymnasielever från Rosendalsskolan i Uppsala har studerat kroppsspråkets roll och blivit överraskade.
Jino Rasouli, Emma Hagström, Anna Marcinkowska, Matilda Engström och My Höjdestrand Dessa gymnasieelever har gjort ett projektarbete om hur man söker jobb.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!