Rätt att hyra ut till SD

Trots kritik anser universitetet inte att det var fel att upplåta lokaler till Sverigedemokraterna förra veckan. Däremot ska riktlinjerna för uthyrning nu klargöras.

Polisen bevakade Sverigedemokraternas medlemsmöte på Ekonomikum, tisdagen 28 februari.

Polisen bevakade Sverigedemokraternas medlemsmöte på Ekonomikum, tisdagen 28 februari.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-03-06 20:00

Efter Sverigedemokraternas förhyrning av en hörsal i Ekonomikum har rektorns ledningsråd diskuterat frågan.

– Vi har konstaterat att vi haft för oklara riktlinjer för den här typen av extern uthyrning, det har snarare byggt på praktisk tillämpning. Vi är nog fortfarande överrens om att uthyrningen överrensstämmer med den praxis vi har haft. Riksdagspartier är välkomna att hyra lokaler sen rätt lång tid tillbaka, säger Peter Elenfalk, byggnadsdirektör på Uppsala universitet.

Nu påbörjar han arbetet med att ta fram tydliga riktlinjer för universitetet att förhålla sig till framöver.

Nära inpå medlemsmötet förra veckan gjordes bedömningen att säkerheten behövde skärpas. Det beslutades att säkerhetszonen skulle utökas vilket innebar att en föreläsning fick flytta till en annan lokal och en föreläsning sköts upp till dagen efter.

Var det okej att flytta föreläsningarna?

– Eftersom läget ändrades med mindre än ett dygn kvar så var det självklart att utöka säkerhetszonen. Hade vi varit tvungna att stänga hela Ekonomikum för mötet hade vi förmodligen avbrutit uthyrningen. Det är hela tiden en avvägning. Men det handlar inte om vem hyresgästen är utan om bedömningar som behöver göras, säger Peter Elenfalk och påpekar att uthyrningar behandlas i två steg:

Först bedömer universitetet vem som är en lämplig hyresgäst, därefter bedöms säkerheten. Påverkar eventuella åtgärder universitetets verksamhet för mycket, blir för kostsamma eller för svåra att genomföra kan alltså en hyresgäst nekas av den anledningen.

Att Ekonomikum klottrades ner anser Peter Ekenfalk inte att partiet kan ställas till svars för.

– Nedklottringen är skadegörelse, som vi ser det, och jag vet inte riktigt om man kan klandra hyresgästen för det. Däremot kan sådant vara med i bilden av säkerhetsläget.

Skulle ni fatta samma beslut om uthyrning igen?

– Det är omöjligt att svara på. Varje beslut vi fattar av den här karaktären ska vara likabehandlande. Vi behöver en tydlig och generell systematik och man kan inte alltid ta höjd för att säkerhetsläget förändras till det sämre. Om det inte varit demonstrationer och polisen inte bedömt behovet av höjd säkerhet så hade mötet kunnat genomföras som vanligt. Det är följderna som har varit bekymmersamma. Det är aldrig bra att vi stör vår verksamhet på något sätt.

Flera personer som är anställda på universitetet har uttryckt kritik mot uthyrningen, bland annat Jan Ottosson, professor i ekonomisk historia, som UNT tidigare intervjuat.

Vad säger andra lärosäten?

SLU har som policy att inte hyra ut lokaler till vare sig enskilda partier eller religiösa organisationer.

Lunds universitet har antagit en policy som innebär att universitetet inte upplåter lokaler till politiska organisationer för exempelvis möten eller informationsspridning. Däremot kan en godkänd studentförening bjuda in politiska partier.

Göteborgs universitet har en policy som innebär att institutioner och studentrepresentanter får bjuda in partier, eller andra opinionsbildare, om det är motiverat. Utöver det finns ingen rätt för opinionsbildare att hyra universitetets lokaler.

I en undesökning som P3 Nyheter gjorde för några år sedan tydliggjordes det att exempelvis Luleå tekniska högskola har som grundprincip att tillåta riksdagspartier och att Linköpings universitet tillåter alla demokratiska partier. Blekinge tekniska högskola upplåter, enligt riktlinjer, lokaler till partier i riskdag eller EU-parlament vid valtider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!