Rasmus fick inte ge blod – vägde för mycket: "Tråkigt"

Nu har en lokal övre viktgräns införts för Uppsalas blodgivare. Anledningen är att en av stolarna på Akademiska sjukhuset gick sönder för ett par år sedan, berättar Maggie Östlund på Blodcentralen.

Rasmus Karlsson nekades att ge blod, samtidigt råder det brist i blodlagret.

Rasmus Karlsson nekades att ge blod, samtidigt råder det brist i blodlagret.

Foto: Alexzandra Persson

Uppsala2024-06-22 17:30

Rasmus Karlsson, 32 år, stoppades från att ge blod på Blodcentralen i Uppsala, trots att han klarat hälsokontrollen. Anledningen var att han vägde över 150 kilo. 

– De skulle väga mig innan för de sade att deras stolar bara tog 150 kilo och jag väger en bit över det, säger han.

I början av veckan gick Akademiska sjukhuset ut med att de hade blodbrist och uppmanade allmänheten att komma in för att bidra. Rasmus var en av personerna som sett uppmaningen, vilket gjorde besvikelsen extra stor när han inte fick ge sitt blod.

– Det kändes tråkigt att inte få hjälpa till. Och onödigt, jag hade ju inte åkt dit om jag hade vetat detta, säger han.

undefined
Rasmus är kritisk till att det inte gick att lösa så att han kunde ge blod.

På 1177:s sida anges vilka personer som inte kan ge blod. Exempelvis måste man vara frisk och inom ett visst åldersspann. Under en kort period kan man även nekas om man är gravid eller har rest till vissa länder nyligen. Den enda riktlinjen för vikt som förekommer är en undre viktgräns på minst 50 kilo.

Maggie Östlund som är biomedicinsk analytiker och marknadsföringsansvarig på GeBlod Uppsala förklarar att den övre viktgränsen är lokal för Uppsala och att den införts efter en incident där en stol gått sönder på grund av att blodgivaren vägde för mycket.

undefined
Tina Sundberg som är biomedicinsk analytiker berättar att det är denna del av stolen som gett vika, vid en incident för ett par år sedan.
undefined
Tina Sundberg berättar att det är sällan som personer nekas ge blod på grund av sin vikt.

– Det är möjligt att andra blodcentraler i landet har samma dilemma, bara det att det inte har hänt någonting så att det aldrig kommit på tal. Jag har jobbat här i 37 år och vi har aldrig haft en sådan incident fram tills nyligen. Då får man ta ett beslut, säger hon.

Hon förklarar att deras båda viktgränser finns för givarnas skull.

– Vi har ju en undre vikt på 50 kilo för att man inte ska ge mer än 10 procent av sin kroppsvolym. Egentligen finns båda viktgränserna med omtanke för blodgivare, vi ska inte tappa personer på för mycket blod och vi ska inte utsätta dem för fara genom att sitta i en brits som inte klarar av den vikten, säger hon.

undefined
Maggie Östlund är biomedicinsk analytiker och marknadsföringsansvarig på GeBlod Uppsala.

Kan man inte köpa in andra stolar då?

– Jag hoppas att det ska kunna lösas i framtiden med en ny typ av brits, säger hon.

Just sommaren är alltid den tuffaste perioden för att få personer att ge blod och Maggie Östlund menar att deras blodlager är alldeles för litet just nu.

Är det många som nekats ge blod hos er på grund av för hög vikt?

– Jag känner bara till ett fall, och det är klart att det är olyckligt, säger hon.

undefined
Det var i samband med en incident med dessa stolar som det upptäcktes att det fanns en maxvikt på 150 kilo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!