Beslutet: Tio lodjur ska skjutas av i Uppsala län

Den 1 mars startar årets licensjakt på lo i Uppsala. Totalt får tio lodjur skjutas. "Varför", frågar sig Alex Buijs, representant från Rovdjursföreningen i Uppsala län.

"Vem är det här för?", frågar sig Alex Buijs, representant för en arbetsgrupp i Uppsala läns Rovdjursförening.

"Vem är det här för?", frågar sig Alex Buijs, representant för en arbetsgrupp i Uppsala läns Rovdjursförening.

Foto: Elliot Gustafson

Uppsala2024-02-16 11:30

Länsstyrelsen i Uppsala län har beslutat att 10 av 87 lodjur ska skjutas under årets licensjakt. Det är en kraftig ökning från i fjol då endast fyra lodjur sköts. 

– Ökningen är till för att minimera skadorna som uppstår av rovdjursangrepp, säger Anders Johannesson, vilthandläggare vid naturvårdsenheten, länsstyrelsen i Uppsala län.

undefined
Anders Johannesson, vilthandläggare vid naturvårdsenheten, länsstyrelsen i Uppsala län.

Förra året dödade lodjur fyra stycken får i länet. Men det är inte säkert att färre lodjur innebär mindre attacker.

2009 fanns det 24 lodjursfamiljer i Uppsala län – då dödades ett får till följd av en lodjursattack. 2022 fanns det cirka tolv familjer och då dog det fem får av samma orsak.

– Det är inte bara antalet döda tamdjur vi tar hänsyn till, utan också ägarens kostnader, säger Anders Johannesson.

I dag får tamdjursägaren bidrag för stängsel och ersätts även för rovdjursangrepp.

undefined
"Vem är det här för?", frågar sig Alex Buijs, representant för en arbetsgrupp i Uppsala läns Rovdjursförening.

Alex Buijs, representant för en arbetsgrupp i Uppsala läns Rovdjursförening, anser att de resurser länsstyrelsen använder för att besluta om lodjursjakten i stället borde gå till att sponsra säkra inhägnader för tamdjuren.

– Det inte finns några logiska argument för att skjuta lodjur i licensjakt, säger Alex Buijs.

Men, Åsa Sikberg, med en egen gård sex mil norr om Uppsala, säger att rovdjur inte går att hålla bort med hjälp av stängsel.

Skansen lyckas ju, vad är det för stängsel de har som inte tamdjursägare kan skaffa?

– Det är nät som är över tre meter med höga med förstärkningar i marken. Det är nämligen vanligt att lodjuret och vargen gräver sig ner under vanliga rovdjursavvisande stängsel, säger Åsa Sikberg.

undefined
"Vi vill få till en balans mellan rovdjuren och tamdjuren", säger Åsa Sikberg, förtroendevald i LRF Mälardalens regionstyrelse.

När länsstyrelsen tog beslutet om licensjakten för i år, var vargstammens ökning i länet en påverkande faktor.

Det nya beslutet innebär att lodjuret inte längre ensamt vakar över sitt eget öde – lodjurstammen påverkas alltså av ökningen bland andra rovdjur.

– Vi har snart fyra vargfamiljer, och då måste vi se till helheten, säger Åsa Sikberg, som är en del av viltförvaltningsdelegationen bakom beslutet.

Länsstyrelsen i Uppsala län har i uppdrag från naturvårdsverket att förvalta minst tio familjegrupper lo. Åsa Sikberg har röstat för att sänka den siffran till fem. 

Varför?

– För att Uppsala län har under lång tid haft för många lodjur, svarar Åsa Sikberg. 

undefined
"Att tio lodjur skjuts är bedrövligt. Men än mer befängt är det att folk som säger sig förvalta viltet "hållbart" verkar vilja skjuta av ännu fler", säger Alex Buijs.

Alex Buijs och Åsa Sikberg är båda överens om att det bästa för alla vore om man fick till en riktigt bra skyddsjakt. För den typen av jakt måste dock ett angrepp skett först.  

Licens- och skyddsjakt

För att reglera antalet lodjur och skador på tamdjur genomförs licensjakt och skyddsjakt. Hur jakten ska gå till i Uppsala bestäms av länsstyrelsen. Deras beslut grundar sig i den diskussion som viltförvaltningsdelegationen för. Delegationen består av politiska ledamöter och representanter från olika intresseområden.

Skyddsjakt beviljas när ett rovdjur har skadat/riskerar att skada skadan ett tamdjur. Licensjakt är i stället ett sätt att försöka förebygga angrepp. Ett exempel på det är att begränsa stammen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!