Rara finnögontrösten trivs i Gränby backe
Den sällsynta arten finnögontröst existerar i Gränby backe. På torsdagen bekräftades arten av en expert från Naturhistoriska riksmuseet.
I jakten på den sällsynta finnögontröst var det en tröst för ögat att hitta den närbesläktade arten ögontröst. Intendent Thomas Karlsson plockade med sig några exemplar till Naturhistoriska riksmuseet.
Foto: Rolf Hamilton
- Här finns tre arter i området; ögontröst, gråögontröst och finnögontröst. Den senare är väldigt ovanlig och utrotningshotad, sade Thomas Karlsson som till och med skrivit en avhandling om arten.
Finnögontröst har påträffats på ett tiotal platser i Uppland. Förmodligen kommer den österifrån.
- Den kan inte ha funnits här i mer än 1 000 år, berättade den entusiastiske intendenten som på alla fyra med förstoringsglas analyserade den vanligare arten ögontröst.
Som sällskap hade han två privatpersoner som bor i Gränby och som engagerat sig mot byggandet av bostäder utmed Vaksalagatan. Deras förhoppningar är att förekomsten av finnögontröst ska vara tillräckligt sensationell och viktig att den kullkastar planerna på att bebygga det populära naturområdet. De kontaktade Thomas Karlsson, som erbjöd sig att komma och kontrollera arten.
Lena Jonsell, som arbetar ideellt med en inventering av Upplandsfloran, anslöt sig också till sällskapet.
- Jag är varken för eller emot byggplanerna. Jag vill bara veta om växten finns här.
Till en början såg det mörkt ut, ty det var inte rätt guld som glimmade i backarna:
- Den ska ha betydligt tätare hår, längre och tjockare päls. Den skimrar liksom i motljuset, sa Thomas Karlsson med nog så vackra exemplar av ögontröst i handen.
Men ju soligare det blev på himlen, desto bättre gick sökandet. Bort mot Vaksalagatan, i det område man nu planerar för bostadsrätter, började Thomas Karlsson göra fynd av sällsynt finnögontröst.
Vad tänker du göra nu?
- Vi kommer att underrätta myndigheterna. Finnögontröst är en så sällsynt växt att varje växtplats måste bevaras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!