Rapport sågar regionförslag

Det finns inga starka skäl för att göra landstingen i Uppsala, Dalarna och Gävleborgslän till Region Svealand, som man har ansökt om hos regeringen. Tvärtom talar saker emot en sådan region. Det visar en ny rapport.

Uppsala2009-10-01 06:02
Ett komplicerat sjukvårdspussel i Mellansverige, ett befolkningsunderlag som är för litet, en regionen utan gemensam identitet, en arbetsmarknadskoppling till Stockholm genom Knivsta och Håbo som inte får någon lösning.

Det här är några svagheter med den tänkta Region Svealand enligt en ny konsultrapport.
Rapporten har tagits fram åt Kammarkollegiet, som bereder länens ansökan inför ett slutgiltigt beslut från regeringen.
Turerna runt den framtida regioninledningen i Sverige har varit många.
- Jag tycker inte utredningen ger några klara besked. Den här frågan bara tuggar vidare och har nästan blivit plågsam, säger Erik Weiman (M), landstingsstyrelsens ordförande i Uppsala län.

Vad är plan B, om regeringen nu säger nej till Region Svealand?
- Då måste vi få besked av regeringen om hur vårt land ska vara indelat i framtiden. Vi kan längre inte hålla på med en massa tricksande fram och tillbaka med olika idéer om regionbildningar, säger Erik Weiman.
Framför allt är det sjukvårdsfrågan som är ett svårt pussel att lägga. De tre landstingen räcker inte för att skapa ett tillräckligt patientunderlag och någon finansiell bas för Akademiska sjukhuset i Uppsala.
I dag finns avtal om att köpa vård från Akademiska inom det som kallas Uppsala Örebro sjukvårdsregion, med sju landsting. Men frågan är vilka vägval län som Västmanland och Sörmland kommer att göra? Bildar de region med Stockholm som har Karolinska universitetssjukhuset, kommer de köpa vården för den billigaste pengen, eller kommer de agera solidariskt med nuvarande sjukvårdsregionen?

Enligt konsultrapporten skulle hur som helst inte Region Svealand ge någon fördel när det gäller att säkra vården i Uppsala. Folkpartiet och Vänsterpartiet röstade emot ansökan om att bilda region Svealand med bara tre län.
- Det var aldrig realistiskt. Bättre då att jobba vidare med sjukvårdssamarbetet som fungerar bra i dag. Och den här rapporten visar att vi hade rätt, säger Ismail Kamil (FP), landstingsråd.

Just nu är konsultrapporten ute på remiss hos länsstyrelser, landsting och kommuner. Den 2 oktober ska deras synpunkter på rapporten vara inne hos Kammarkollegiet som därefter lämnar sin bedömning till regeringen.
- Om en region ska kunna bildas 2011, som länen vill, måste regeringen säga ja före jul, säger Birgitta Nordenfeldt, jurist på Kammarkollegiet.
Men då måste det först ha dykt upp motiv för att bilda regionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!