Rapport: Många får inte rätt hjälp mot ångest
Det finns ett starkt vetenskapligt underlag för att både psykologiska metoder och läkemedel kan lindra ångestsjukdomar. Men många patienter får inte rätt hjälp.
—När de här patienterna inte får snabb hjälp är det tragiskt eftersom det finns behandling med dokumenterad effekt för alla specifika ångestsyndrom, säger Lars von Knorring, professor vid Akademiska sjukhusets psykiatriska klinik och ordförande för SBU-projektet.
Antidepressiva läkemedel
Bevisat effektiva metoder är enligt SBU kognitiv beteendeterapi, exponering med terapeutledd träning att utsätta sig för fruktade situationer och vissa antidepressiva läkemedel.
Trots att det finns dokumenterat effektiva behandlingar anser SBU att patienter med ångestsyndrom löper klar risk att i stället få någon behandling utan bevisad nytta.
Ofta använda behandlingar som psykodynamisk terapi och familjeterapi till exempel har enligt rapporten inte visats ha effekt vid ångestsyndrom.
Biverkningar
SBU framhåller också att läkemedel av Valiumtyp, så kallade bensodiazepiner, medför betydande problem i form av biverkningar.
En fjärdedel av befolkningen beräknas någon gång under livet få en ångestsjukdom. I många fall får de inte rätt diagnos och utreds i onödan för kroppsliga symtom som ångesten ger.
SBU framhåller värdet av att använda strukturerade intervjuer enligt särskilda formulär och skattningsskalor för att ställa diagnos.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!