Rapport: "Artdatabanken i fritt fall"

Artdatabanken vid SLU är i kris enligt en färsk konsultrapport. Arbetsmiljön är så dålig att det är förvånande om någon kan prestera på mer än halvfart, skriver konsulten.

Enligt en färsk konsultrapport befinner sig Artdatabanken vid SLU i kris och delvis i fritt fall. "En ny ledning kommer att behöva arbeta hårt med att förändra den kultur av misstro som finns på Artdatabanken", skriver konsulten.

Enligt en färsk konsultrapport befinner sig Artdatabanken vid SLU i kris och delvis i fritt fall. "En ny ledning kommer att behöva arbeta hårt med att förändra den kultur av misstro som finns på Artdatabanken", skriver konsulten.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2020-02-12 21:00

I januari slutade hastigt Lena Sundin Rådström som chef för Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet. Hennes avhopp hade föregåtts av artiklar i UNT om kritik mot henne, mot arbetsmiljön och mot inriktningen för Artdatabanken med omkring 90 anställda och en årlig omsättning på cirka 140 miljoner kronor. Men redan i höstas såg SLU:s ledning ett behov av att någon utomstående granskade arbetsmiljön.

Nu är den kartläggningen klar. Den ger en mycket mörk bild av läget inom Artdatabanken som beskrivs vara i kris och "delvis i fritt fall". Konsulten som gjort kartläggningen säger sig bli förvånad om någon medarbetare kan prestera på "mer än halvfart" med den arbetsmiljö som råder i dag.

Vidare beskrivs konflikter mellan chefer och strid om resurser. Många medarbetare uppges vara ledsna, uppgivna och rädda för att säga vad de tycker på arbetsplatsen.

I rapporten står också att "nuvarande chef behöver kliva av", något som alltså redan skett. Problemen med låg tillit kommer dock inte att försvinna med en ny chef. Den nya ledningen kommer behöva arbeta hårt med att förändra "kulturen av misstro", står det i rapporten.

Om det var dessa råd som ledde fram till Lena Sundin Rådströms plötsliga avgång vill hennes chef Torleif Härd, dekan på SLU, inte svara på.

– Hon valde att sluta i samråd med SLU:s ledning, säger han som håller med konsulten om att hårt arbete nu väntar. 

– Det krävs insatser för att medarbetarna ska få tillbaka arbetsglädjen och förtroendet. Vi arbetar nu med den akuta situationen och har anställt en konsult som ska arbeta direkt med arbetsmiljön, samtidigt som vi tar in stöd från SLU, säger han.

Artdatabanken är ett nav i Naturvårdssverige och står för flera kända verktyg för bevakning och kunskapsspridning om Sveriges flora och fauna. I vår släpps exempelvis en ny rödlista över statusen för våra arter. Mycket uppmärksammat är även bokverket Nationalnyckeln och Svenska artprojektet.

UNT har granskat verksamheten flera gånger. I medarbetarsamtalen har det också framkommit att problemen funnits redan före Lena Sundin Rådströms tid, men att de eskalerat på senare år. Den bilden delar Torleif Härd.

Vad säger du om att medarbetare inte kan prestera på mer än halvfart?

– Det är allvarligt. Vi har nu fått god inblick i situationen och upprättar en plan för hur vi tillsammans går vidare.

Karta: ArtDatabanken SLU
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!