Räntan går alltid ner
Oron för räntehöjningar är stor i Sverige just nu. Och visst kommer vi att få nya perioder med högre nivåer, men historiskt sett finns det bara en väg för räntan i Sverige, och det är nedåt.
Torbjörn Engdahl.
Foto: Björn Ullhagen
Så sent som i början av 1970-talet var de flesta valutor knutna till USA-dollarn som i sin tur var knuten till guldpriset. Och fortfarande bygger pengars värde i stort sett på allmänt accepterade uppfattningar.
Torbjörn Engdahl, forskare i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, säger att systemet fungerar för att vi vill att det ska göra det.
— De flesta har allt att vinna på att det fungerar. Om vi inte skulle lita på systemet skulle det kunna utlösa en finansiell kris, säger han.
Förtroende i botten
Ett av de färskaste exemplen är i Argentina för några år sedan. Förtroendet var kört i botten, massdemonstrationer hölls utanför bankkontor sedan staten förbjudit större uttag.
När bank- och kreditväsendet växte fram på 1800-talet var det i form av kassor och sparbanker på landsbygden. Jordbruket behövde omstruktureras och behovet av att kunna låna pengar växte.
— Då kom också en politisk ambition att använda räntan för att påverka utlåningen. Staten kunde subventionera räntan för att stimulera en viss typ av verksamhet, säger Torbjörn Engdahl.
— Under de första 200 åren kunde det gå 10—20 år mellan de gånger Riksbanken förändrade diskontot.
I huvudsak har Riksbankens uppgift varit att säkerställa kronans växelkurs. under perioden 1940—1980 cirka kunde vi också ha vår egen räntenivå, frikopplat från andra länder.
De senaste 14 åren har vi haft både den högsta (500 procent hösten 1992) och den lägsta (1,5 procent 2005—2006) styrräntan i historien.
Gratis att låna
— Det är den lägsta nominella ränta vi haft, men som realränta betraktat är det definitivt inte så, säger Torbjörn Engdahl.
Exempelvis hade Sverige under långa perioder på 1970- och 1980-talet högre inflation än ränta. Det innebar att det var helt gratis att låna pengar, man till och med tjänade på det i och med att skulderna snabbt urholkades.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!