Rånet skrämde inte Daniel

Daniel Wassberg stod plötsligt öga mot öga med rånaren som genom pistolhot tvingade till sig dagskassan. Trots att butiksägaren utsattes för väpnat rån i sin spel- och tobaksbutik på Torbjörnstorg mår han i dag bra.

Daniel Wassberg

Daniel Wassberg

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2010-04-09 10:16

Sedan fem år tillbaka har Uppsalapolisen tillsammans med Svensk handel och flera fackförbund gjort stora insatser för att hjälpa och skydda butiker som utsatts för rån. Trots detta har inte butiksrånen i länet minskat. När Daniel Wassberg under lördagseftermiddagen jobbade som vanligt i spel- och tobaksbutiken i Tuna backar sprang en maskerad rånare in i butiken och hotade honom med ett pistolliknande föremål. Butiksägaren kunde inte göra annat än att lyda rånarens order.
- Jag minns inte exakt hur det gick till men precis när jag överlämnar pengarna hoppar vår stamkund på rånaren och brottar ner honom på golvet. Det ska tilläggas att kunden som också är min vän är i 60-årsåldern och rånaren var kanske 30 år. Pistolen och kassen med pengarna flög under slagsmålet bort på golvet och då kunde vi larma polisen. En kort stund efter detta lyckades rånaren ta sig loss och sprang då fort i väg från affären, berättar Daniel Wassberg.

Kunden i butiken gav inte upp utan fortsatte efter rånaren på sin cykel. Redan efter några minuter hann polisen i fatt och den maskerade mannen kunde gripas. Ingen skadades fysiskt vid rånet och pengarna återlämnades direkt till dess rättmätige ägare.
- Jag mår bra och det har jag egentligen gjort hela tiden. Livet knallar på som vanligt med jobb och vardag och jag är inte rädd för att utsättas för fler brott. Man kan inte gå runt och vara rädd hela livet. Jag är också evigt tacksam till min vän som hoppade på rånaren och som tur var slutade historien gott, säger Daniel Wassberg.

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att butiksrånen i Uppsala har legat på en relativt stadig nivå sedan 2000. I snitt har ungefär 23 butiksrån anmälts per år. Förra året drabbades 21 butiker av rån jämfört med 18 stycken 2005, samma år som Svensk handel, Uppsalapolisen och flera fackförbund inledde sitt samarbete.
- Det vi har gjort är att hjälpa butiker i Uppsala som utsatts för rån. Vi pekar ut deras svagheter och försöker åtgärda dem. Statistik visar att risken är stor att en butik som utsatts för rån en gång drabbas igen. Men vad jag vet har ingen butik vi pratat med i Uppsala fått några tjuvar på återbesök, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk handel.

Förutom detta har Svensk handel sedan årsskiftet bland annat utbildat butikspersonal, i större utsträckning övergått till kortsystem och hjälp butiker som hanterar stora summor kontanter att anlita värdetransporter.
- Så mycket som vi gjorde förra året i Uppsala och hela Sverige har vi inte gjort på flera år och mer kan vi inte göra. Butiksanställda ska inte behöva använda skottsäker väst och låsa in sina varor bara för att de är rädda för att rånas.

Trots detta har alltså inte arbetet lett till färre rån i länet.
- Man kan undra hur det skulle ha sett ut om vi inte gjort någonting alls. Jag vet att väpnade rån mot butiker har ökat de senaste åren i landet och kommer att fortsätta att öka de närmaste åren, framförallt för att det har blivit lättare att få tag på vapen. Dessa problem kan inte vi bygga bort utan nu måste samhället göra det de kan för att hjälpa butikerna, säger Dick Malmlund.

FAKTA

År 2000 rånades 31 butiker i Uppsala län. Förra året var siffran nere på 21 stycken butiksrån. Jämfört med Stockholms län ligger Uppsala län bra till. 2009 anmäldes 422 butiksrån i Stockholm jämfört med 21 i Uppsala.2005 då samarbetet mellan Svensk handel, polisen och fackförbunden inleddes var butiksrånen nere på 18 stycken. Hittills i år har det skett fem butiksrån i länet.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!