Videon är inte längre tillgänglig
Ingen mat eller dryck före solen har gått ned, i en månad. Ramadan bjuder på både prövning och fest. Men hur gör man för att orka jobba i fastetider?
Det är bråda tider på Uppsala Orienthus på Kvarntorget. Ramadan började under onsdagen och det märks direkt på kundtrycket. Persikor, dadlar och alla sorters grönsaker väntar på besökarna vid ingången, intill brödhyllorna med nybakad baklava och andra sötsaker. Muslimernas heliga fastemånad är den viktigaste handelsperioden på året för butiken, förklarar ägaren Rafic Saliba.
– Det blir mycket mer kunder, speciellt från fem, sextiden och framåt på kvällen när man ska handla inför middagen. Vår omsättning ökar kraftigt och vi tar in mer personal för att hinna med. När ramadan slutar med högtiden Eid blir det kaos, säger han.
Rafik Saliba och hans hustru Claude som driver Uppsala Orienthus är kristna, men de flesta i personalen är muslimer eller har en bakgrund i muslimska länder. Hur är det då att arbeta i matbutik hela dagen, och samtidigt låta bli att äta eller dricka?
– Det kan vara lite tufft, och kanske speciellt tufft när jobbar med mat. Men jag får lite lättare arbetsuppgifter under ramadan och slipper de tunga lyften, och om det är varmt ute försöker jag hålla mig inomhus så mycket som möjligt, säger Ibrahim Jaigirdar som precis börjat sommarjobba i butiken.
Han är född i Sverige och har följt ramadans påbud varje år sedan 11–12-årsåldern. Nästan alla i familjen fastar och vid 20-tiden ikväll väntar middag när fastan bryts. Ramadan betyder många olika saker, säger han.
– Visst är den sociala biten under middagen trevlig. Men man ska också tänka extra mycket på dem som inte har någon mat att äta, säger han.
Flera av Ibrahim Jaigirdars kolleger väljer att inte fasta, av lite olika skäl. Ilhan Atal, som står och fyller på i grönsaksdisken, säger att han egentligen skulle vilja fasta.
– Jag jobbar långa dagar, men det är ingen ursäkt, det finns de som jobbar ännu hårdare. Det är inget jag är stolt över. Men jag är helt enkelt inte tillräckligt stark på insidan, om du förstår vad jag menar.
Haitham al-Rubaie har fullt upp med beställningar i köttdisken där lammköttet ligger framdukat. Mellan kundbesöken passar han på att berätta om sin inställning:
– När jag bodde hemma i Irak som liten fastade jag alltid och det skulle vara en självklarhet om jag var där. Kroppen behöver vila från all mat och man mår bra av det. Men här jobbar jag hårt och jag måste jag ha mat, annars fungerar det inte, säger han.