Ramadan kan firas på många olika sätt
Den muslimska fastemånaden ramadan inleds till helgen, en tradition som införlivats med och anpassats till den svenska vardagen och kulturen. Uppsalaforskaren Jenny Berglund är med och ger ut en bok om hur svenskar firar ramadan.
Foto:
I sin avhandling undersökte Jenny Berglund islamundervisningen på muslimska friskolor och konstaterade att det skiljer mycket i ramadanfirandet, vilka sånger som sjungs, om de är på svenska, vad man äter, och så vidare. Samma skillnader som syns i resten av det svenska samhället.
- Långt ifrån alla muslimer fastar under ramadan. Det kan finnas olika skäl till det. En elitidrottare tränar kanske så hårt att det blir svårt att fasta. Där har det funnits diskussioner i några europeiska elitfotbollsklubbar om huruvida det är ett kontraktsbrott eller inte. Äldre personer kan avstå på grund av sin hälsa, men också de som är på resande fot, är gravida eller sjuka, säger Jenny Berglund.
Men fastan kan å andra sidan vara en viktig handling för unga personer. Jenny Berglund säger att det händer att lärare blir upprörda över elever som vill fasta, men att fastan kan vara ett sätt att prova vuxenvärlden för en ung person. Det är en enorm social gemenskap förknippad med ramadan.
Jenny Berglund menar att det oftast går att hitta lösningar för att kompromissa:
- Ett exempel är en sjuårig kille som absolut ville fasta, medan hans mamma och lärare inte tyckte att det var någon bra idé. Lösningen blev att pojken fick fasta mellan frukost och lunch. Det betydde att han kunde gå upp och äta tillsammans med sin familj innan gryningen och fick känna gemenskapen i det, säger hon.
Jenny Berglund är en av redaktörerna till antologin Ramadan - en svensk tradition, som kommer ut i dagarna. Kapitlen författas av forskare som har intervjuat svenska muslimer över hela Sverige.
- Vi vill nå ut till människor i olika delar av samhället som stöter på ramadan och visa att ramadan kan firas på många olika sätt. Boken vänder sig både till muslimer som vill se hur andra firar, men också till dem som inte själva är muslimer men har kolleger eller vänner som iakttar ramadan.
Jenny Berglund hoppas också att personer inom skolvärlden, vården och i idrottsföreningar ska ha behållning av att känna till bredden på traditionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!