I lokalen på Vänortsringen är det trång och föreningens ordförande Bakhtiar Imam Khan lägger ut mattor och lakan på marken utanför moskén. Ett par män har redan slagit sig ner i solen och börjat be. Fredagens middagsbön är moskéns mest besökta. Men det är inte ovanligt att det är trångt i lokalerna.
– Vi behöver mer plats och skulle vilja bygga en stor moské här i kommunen. Vi känner många som skulle kunna hjälpa oss att bygga moskén, med vi behöver mark, säger Bakhtiar Imam Khan.
Kvinnor och män ska be avskilda och eftersom det endast finns ett rum har man beslutat att endast män är välkomna.
– Men kvinnorna klagar på att de inte får komma hit. Det är ytterligare en anledning till att vi behöver bygga ut, säger han.
Under åtta år har föreningen hyrt en lokal i en bostadsrättsförening på Vänortsringen. Dörrarna står öppna under alla dygnets timmar. Och Bakhtiar Imam Khan berättar att man aldrig fått några klagomål eller hot. Han är inte förvånad.
– Folk säger att islam kommer med krig. Men islam handlar om att hjälpa folk. Folk brukar gå förbi här. Många är glada och hälsar, säger han.
Att hjälpa folk går hand i hand med islam. Och just välgörenhet är en viktig del av ramadan. Det viktiga är att tänka på dem som har det sämre än man själv. Sigtuna islamiska kulturförening samlar in pengar som de skänker till fattiga i bland annat Bangladesh. Från Bangladesh är också de som sköter den islamiska föreningen. Till moskén är alla välkomna.
– I dag har vi minst tolv nationaliteter här, säger Bakhtiar Imam Khan.
Men förutom att göra goda gärningar och be, är ramadan också en tid för fest och mat. Familj, släkt och vänner träffas för att bryta fastan och äta sena måltider tillsammans. I bland äter man hemma med familjen. Men männen brukar också ta med sig mat till moskén och äta där. Kvinnorna samlas hemma hos någon annan.
Även handlarna i Sigtuna kommun märker av att ramadan har börjat. Aziz Noor äger Euro Asia mini market i Märsta centrum. Hans försäljning har ökat de senaste dagarna. Många kommer till butiken för att köpa kebab, samosa, frityrprodukter, ris och dadlar.
Ramdan pågår under en månad. Eftersom den i år inträffar under sommaren har många muslimer oroat sig för att det ska bli jobbigt att fasta i värmen. Dessutom blir det många timmar utan mat när solen går ner sent. Aziz Noor tycker inte att det varit kämpigare än vanligt.
– Under ramadan får man tänka på dem som inte har mat. De som svälter i världen. Hur ska de klara sig? säger han.
Även på Willys i Märsta centrum har man märkt av att handeln ökar under ramadan. Bäst går försäljningen av ris, dadlar och fikon.
– Därför börjar vi planera beställningarna inför ramadan en månad i förväg, säger Niclas Orevik, butikschef på Willys i Märsta.