Samar Ayesh går med bestämda steg i riktning mot Uppsala Orienthus på Kvarngärdet. Hon ska handla proviant inför kvällen då det åter är tillåtet att äta och dricka. Men så länge solen är uppe är det fasta som gäller. Endast barn, sjuka och gamla är undantagna. I korgen plockar hon ner aubergine, ost, persilja, ris, nötfärs och dadlar.
– Man kan hitta det mesta i butikerna i Sverige, men ibland är det jättedyrt, som till exempel dadlar, säger hon.
Men extrapris på dadlar i flera varianter finns det gott om i butiken för tillfället och efterfrågan är stor. Helst ska varje måltid inledas med dadlar och mjölk eller vatten. Även Zainab Abdulkarim ska handla dadlar inför veckan. Hon tycker att utbudet i svenska butiker är bra och att det som hon vill ha finns att hitta. Just så här när klockan närmar sig lunch börjar hungern göra sig påmind och på sommaren blir hon ofta törstig när hon inte kan dricka på en hel dag.
– Men man ska ha tålamod. Det här är bara en gång om året, säger hon och fyller en påse med tomater.
Nästa stopp blir köttdisken. I butiken finns alltid halalkött men under ramadan går det år mer än vanligt. Haitham Ali uoda som arbetar i butikens chark vet inte exakt hur mycket halalslaktat kött som säljs men varje vecka under högtiden beställer han hem cirka 1,3 ton kött, jämfört med hälften i vanliga fall.
Att arbeta under ramadan tycker inte Haitham Ali uoda är något problem, snarare är det en fördel då han går ner i vikt. Men på sommaren kan han tycka att det är besvärligare än då högtiden infaller vintertid.
– Det är självklart jobbigare på sommaren, det blir längre dagar och det är varmt, säger han.
Kollegan Zeinab Siala tycker dock bara att ramadan är något att se fram emot.
– Det är en mycket rolig månad, vi väntar på det här. Man kommer närmare släkten och vännerna. I början kan det kännas lite jobbigt men det blir bättre efter några dagar, säger hon och menar att det är bättre att arbeta under fastan är att bara sitta hemma.
För matbutikerna innebär den månadslånga högtiden mer klirr i kassan. Enligt Svensk handel spenderar ett hushåll cirka 2 600 kronor mer under ramadan än en vanlig månad. På Uppsala Orienthus märker personalen av en större omsättning. Dadlar, kakor och kött säljer extra bra. Även större matkedjor i Uppsala satsar på produkter som hör ramadan till. Sedan 2003 har Willys satsat på ett ”globalt sortiment”. I år finns flygblad med sidor enbart fyllda av produkter som är framställda speciellt för ramadan.
– Vi vill nå ut till den här kundgruppen som har varit viktig för oss under många år. I år har produkterna fått ta ännu större plats, säger Johanna Eurén, informationsansvarig på Willys.
Halalprodukter finns även resten av året men under ramadan beställs mer. Enligt Scan produceras cirka 25 procent mer kött än under resten av året. Annars är det just kött som kan ta slut i butikerna
– Lammkött har inte alltid varit lätt att få tag i tillräckliga volymer, säger Johanna Eurén.
Inköpen till Willys samtliga butiker görs centralt men varje butik tar hem olika mycket av produkterna beroende på efterfrågan. På Willys i Gottsunda satsas det stort. Allt som säljs under ramadan finns även under övriga året men volymerna ökar och produkterna lyfts fram i butiken.
– Vi beställer upp ordentligt till just de här veckorna, det är en jättestor högtid för oss. Vi har pallar med daddlar som tar slut på en dag. Och filodeg som man gör bakverken baklava av säljer jättebra, säger butikschefen Sebouh Marachlyan.
På Ica Maxi i Stenhagen satsar man på högtiden med såväl kampanjer som flygblad. Främst är det extra mycket daddlar som har köpts in. Förra året säkrade butiken upp med mycket halalkött, något som dock visade sig inte sälja särskilt mycket mer än vanligt. Däremot sålde leksaker och presentartiklar som smör i solsken.
– Leksaker går mycket mer under ramadan och dadlar säljer säkert fem gånger mer än vanligt. I övrigt säljer våra produkter hyfsat lika mycket som vanligt, säger butikschefen Ludvig Purbe.
Samar Ayesh tycker att det mesta som hon vill ha finns att hitta i livsmedelsbutiker i Sverige. Idag ska hon handla dadlar, grönsaker och ost.
Haitham Ali uoda, i Uppsala orienthus chark, säljer dubbelt så mycket kött under ramadan som en vanlig månad.
Zainab Abdulkarim tycker inte att det är jobbigt att fasta. Vid lunchtid kan hon bli lite hungrig men det går bra då det bara är under en månad om året.
Ramadan en fest även för handlarna
Dadlar, lammkött och baklava. På torsdagen inleddes den muslimska heliga fastemånaden ramadan. Och handlarna jublar över den ökade försäljningen av produkter relaterade till högtiden.
Samar Ayesh handlar inför Ramadan.
Foto: Rolf Hamilton
Ramadan är den nionde månaden på det muslimska året. Under 29 eller 30 dagar ska muslimer avhålla sig från att äta, dricka, röka och ha sex så länge solen är uppe. Under ramadan sker extra mycket aktiviteter och böner i moskéer. Månaden följs av den tre långa dagar festen Eid Al-Fitr. För varje år flyttas högtiden bak tio eller elva dagar. Ramadan inleds och avslutas när det är fullmåne.
Att äta dadlar är en av profetens Muhammeds tradition och det är näringsrikt och bra för magen. Vad man annars äter under ramadan beror på land och tradition.
För att Halalslakt ska bli riktigt utfört ska det vara en muslim som slaktar och djurets huvud ska vara vänt mot Mecka.
Källa: Islamiska Förbundet