Rågknäcke dämpar hungern

Ett byte från mjukt vetebröd mot knäckebröd med fullkornsråg till frukosten ger mindre hungerskänslor och lust att äta igen, och kan leda till att man drar ner på kaloriintaget under lunchen.

Foto: TT

Uppsala2014-03-24 09:27

Det visar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala i en ny studie som publiceras i facktidskriften Nutrition Journal.

– Resultaten är tydliga, men det krävs studier som pågår under längre tid för att veta om dessa effekter av fullkornsråg kan utnyttjas för att förebygga övervikt eller underlätta viktnedgång, säger docent Rikard Landberg vid Institutionen för livsmedelsvetenskap vid SLU i Uppsala.

Studien omfattar drygt 40 normalviktiga frivilliga vuxna kvinnor och män, som under ett par olika betingelser åt antingen rågknäckebröd eller mjukt vetebröd som en del av sin frukost. Både före frukosten och vid upprepade tillfällen fram till lunch fick de gradera sina hunger- och mättnadskänslor och önskan att äta igen.

Mätningarna visade inga skillnader mellan deltagarna när det gällde aptit och hungerkänslor före frukosten, men under timmarna efter den var skillnaderna påtagliga.

Frukosten med rågknäckebröd dämpade hungerkänslorna och längtan att få äta igen betydligt mer än vad frukosten med vitt mjukt vetebröd gjorde, i synnerhet när brödet svarade för en större andel av frukostens energiinnehåll. När brödet svarade för 60 procent av frukostens totala energiinnehåll gav rågbrödet också betydligt större mättnadskänsla.

Vid testfrukostarna var både frukostens totala energiinnehåll och energiandelen som kom från bröd strikt kontrollerat, men när deltagarna exakt fyra timmar senare åt lunch fick de äta hur mycket de ville av en testpyttipanna.

– Efter frukosten med 60 procent av energiinnehållet från bröd såg vi också en effekt på hur mycket man åt till lunch. De som haft rågknäckebröd till frukost åt i genomsnitt åtta procent färre kalorier till lunch jämfört med de som haft frukosten med vetebröd, säger Rikard Landberg.

Resultaten ligger i linje med några tidigare studier, som undersökt effekter av mjukt rågbröd och rågmjölsgröt på hunger, mättnad och senare ätande.

– Detta talar för att det är rågfibrerna eller andra bioaktiva ämnen i rågen som svarar för dessa effekter snarare än till exempel hur mycket produkterna fyller ut magsäcken. Knäckebröd har ju mycket mindre volym än mjukt bröd eller gröt, säger Rikard Landberg.

Forskarna planerar nu att gå vidare med en studie under 12 veckor kring effekterna på aptit, kroppsvikt och kroppssammansättning av en kost rik på rågprodukter med hög fiberhalt jämfört med vita veteprodukter.

Hela studien kan du läsa på: http://www.nutritionj.com/content/13/1/26/abstract

Flera hälsoeffekter av råg

Råg är ett i huvudsak nordeuropeiskt sädesslag, som mest används för att framställa bröd, flingor, kross och mjöl. Forskargruppen vid SLU i Uppsala har under flera år studerat olika hälsoeffekter av just råg. I tidigare studier har de bland annat visat att råg kan förbättra insulin- och blodsockervärden, sänka det så kallade psa-värdet hos män med prostatacancer och kanske skydda mot vissa former av tjocktarmscancer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!