Rådjursolyckorna minskar

Rådjuren i Uppsala län tar aldrig semester. Så sent som i juni inträffade flera rådjursolyckor i Uppsalatrakten. Men nedgången av antalet olyckor de senaste åren har fortsatt under årets första sex månader.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2012-07-07 12:00

Bälinge, Björklinge, Faringe kyrka, Rasbo och Lövstalöt. Det är några av platserna där bilister kolliderat med rådjur under senaste månaden.
– Risken är stor på alla våra vägar. Rådjuren har så här års mat överallt. Därför finns de överallt och rör sig över hela dygnet, säger Claes Litsner vid NTF Uppsala län.

År 2010 var viltolyckorna i landet uppe på 47 000. Året efter sjönk de till strax under 41 000. Nu, efter första halvåret, har man registrerat 19 300 olyckor i landet. Minskningen framgår av statistik från Nationella viltolycksrådet som är ett samarbetsorgan mellan bland annat polisen, trafikverket och NTF.
Även i Uppsala län ser man en minskning. År 2010 noterades 2 162 viltolyckor i länet. Förra året sjönk antalet till 1 936 och vid halvårsskiftet 2012 har man noterat 879. Olyckorna är spridda över året, och så sent som i juni månad registrerades flera olyckor.

Claes Litsner tror inte att minskningen är en slump. Väderförhållanden mellan olika vintrar kan ha betydelse. Men förebyggande arbete mot viltolyckor längs vägarna kan också ha gett effekt, menar han.
– Området intill vägarna har blivit bättre, det finns fler stängsel där det behövs och man får därmed djuren att hålla sig kvar inne i skogen.
Fortfarande tycker han att det händer många viltolyckor i länet, men påpekar att det sker betydligt fler älgolyckor i områden som Sörmland, Härjedalen och Östergötland.

I Uppsala län sker de flesta viltolyckorna med rådjur inblandade. Ett femtontal av olyckorna i år har ägt rum längs väg 290, strax norr om Vattholma. Även Gävlevägen längs gamla E4, i trakterna kring Lövstalöt och Björklinge, liksom väg 272 förekommer en del i statistiken.
– Det är de största vägarna med väldigt mycket biltrafik och mycket skog längs vägarna.

Han anser att olyckorna går att förebygga med hjälp av fler sträckor med viltstängsel, mindre avverkning av lövträd och att man ser över hastighetsbegränsningen vid olycksdrabbade sträckor.
– Där stängsel inte fungerar som lösning är hastighetsgränsen viktig. En sänkning från 90 till 80 kilometer i timmen är fullt tillräcklig för att nästan halvera dödsrisken på en väg.
Ingen person har omkommit i en viltolycka i Uppsala län sedan 2006. Det visar statistik från transportstyrelsen. Sedan år 2000 har 54 viltolyckor resulterat i svårt skadade personer. Enligt Claes Litsner är det relativt få skadade, vilket han menar hänger ihop med att det sker få älgolyckor i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om