Radioaktiva brandvarnare slängs i vanliga soporna

Brandvarnare, som enligt lag skall finnas i alla svenska hem, är radioaktiva. Enligt John-Christer Lindhé, utredare vid Statens strålskyddsinstitut, är den största enskilda typen av icke-kärnkraftrelaterat radioaktivt avfall (IKA) just kasserade brandvarnare från hushållen.

En vanlig brandvarnare avger 40 kbq radioaktiv strålning - men skall ändå slängas i hushållssoporna.

En vanlig brandvarnare avger 40 kbq radioaktiv strålning - men skall ändå slängas i hushållssoporna.

Foto: Magnus Eriksson

Uppsala2004-07-22 00:00
Ändå innefattas inte brandvarnare av återvinningsreglerna för övrigt miljöfarligt avfall. På den vita dosan, som pryds av den internationella symbolen för radioaktivitet, finns en text som uppmanar innehavaren att slänga den bland de vanliga hushållssoporna.
I Uppsala kommun finns omkring 70 000 hushåll, och i vart och ett skall en brandvarnare finnas. En brandvarnare har en beräknad livstid på tio år. Det innebär att 7 000 brandvarnare kastas i soporna i Uppsala varje år.
- Det är inte osannolikt att antalet kasserade brandvarnare i Sverige kommer att bli 500 000-700 000 per år, konstaterar han.
De 40 kbq strålning en brandvarnare ger ifrån sig kan jämföras med den sammanlagda aktiviteten hos radioaktiv materia i en människokropp brukar uppgå till några kilobequerel.

Utredning
I slutet av 2003 presenterade en statlig utredning ett förslag till nationellt system för hanteringen av icke-kärnkraftrelaterat radioaktivt avfall.
Utredningens uppgift var att ta itu med svagheter i det svenska avfallshanteringssystemet, och man har nu föreslagit ett finansieringssystem för radioaktivt material som liknar kärnkraftavfallets.
Om en konsument köper en produkt som innehåller en strålkälla, till exempel ett brandlarm, bör kostnaden för den framtida avfallshanteringen bakas in i inköpspriset.
På så sätt behöver konsumenten inte betala för omhändertagandet den dag han gör sig av med produkten genom att återlämna den till tillverkaren eller lämna den till en avfallsstation. Det blir istället tillverkarens eller importörens skyldighet att bekosta avfallshanteringen genom förskottsbetalningar som de gjort till en statlig fond.

Proposition
Utredningen har varit ute på remiss, och svaren ska nu analyseras i miljödepartementet. Där skall man författa en proposition som skall lämnas till riksdagen i början av 2005.
En del förändringar som krävs av EG-direktivet måste dock vara införda i svensk författning redan den 13 augusti i år, för att sedan träda i kraft ett år senare.
Det betyder sannolikt att regleringen av produktavfall som kasserade radioaktiva brandvarnare, kommer att få en snabbare behandling än övriga delar av IKA.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om