För att komma till rätta med brister i brandskyddet på radhusvindar riktade räddningsnämnden i Uppsala kommun, genom Uppsala brandförsvar, ett föreläggande mot ägare till ett radhus i maj 2013. Radhusägarna överklagade ärendet. Men både länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten går nu på samma linje som brandförsvaret.
Kammarrätten instämmer i förvaltningsrättens bedömning att det finns stöd för att det aktuella radhusets konstruktion är brisfällig ur brandskyddssynpunkt och att åtgärder är nödvändiga för att hindra eller begränsa skador som en brand skulle kunna leda till.
Om domen inte överklagas kan den vara vägledande i liknande situationer, menar Göran Carlsson, chef för förebyggandeavdelningen på Uppsala brandförsvar.
– Då har vi en dom att luta oss mot och vet att det här är rätt och riktigt, säger han. Då har ju domstolarna sagt att det här är något som ska göras, att det här är ett skäligt brandskydd.
Enligt Göran Carlsson rör det sig om runt 400 radhuslängor i Uppsala kommun som kan behöva brandsäkra sina vindar, han uppskattar att det rör sig om runt 1000 bostäder.
UNT kunde tidigare berätta att Uppsala brandförsvar undersökte brandskyddet i radhusen i Uppsala mellan 2012 och 2014.
– Vi vet att 50 procent av Uppsala kommuns radhusbestånd är behäftat med brister i det byggnadstekniska brandskyddet, säger Göran Carlsson.
Han är inte främmande för att utfärda fler förelägganden för att komma till rätta med brandsäkerhetsproblem på radhusvindar.
– Tvångsmedel är det sista man vill ta till, men vi vill ju att folk ska göra det här för att få ett säkrare radhus, säger Göran Carlsson.
Enligt Carlsson handlar det i huvudsak om två brister i brandskyddet. Den avskiljande väggen mellan radhusen kan vara bristfällig och det kan vara otätt i takfötterna, en ventilationsöppning till vinden. Om en brand sprids mellan lägenheter i radhus sker det oftast via vinden.
– Det handlar om att rädda människor och egendom. Våran beräkning är att det kostar någonstans mellan 20 och 30 000 kronor för varje vind, säger Göran Carlsson.
– Det handlar ju om ganska mycket pengar, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef för Villaägarna, men givet att det är rimliga krav på brandskyddsåtgärder från räddningstjänsten så borde det vara en bra affär på sikt. De signaler vi har fått från våra medlemmar än så länge är att de är positiva.