Det visar forskare vid Uppsala universitet i en studie som kartlagt dialogen mellan farmaceuter och patienter som hämtat ut receptmediciner.
– Det är oroväckande att så litet tid ägnas åt rådgivning. Det finns otroligt mycket kompetens och kunskap hos farmaceuterna på våra apotek som borde tas tillvara. Vi farmaceuter måste få utrymme för att vara de läkemedelsexperter vi utbildat oss till och även bli bättre på att ta mer initiativ i dialogen med patienten, säger apotekare Erika Olsson vid Institutionen för farmaci, Uppsala universitet.
Vid sex apotek i Mellansverige spelade forskarna in och iakttog vid 259 tillfällen dialogen mellan farmaceuter och patienter som kommit för att hämta ut sina receptmediciner.
Under största delen av kundbesöken rådde tystnad. Det förklaras till största delen av att det gick åt en hel del tid för farmaceuten att hämta medicinerna från hyllorna och knappa in och kontrollera olika uppgifter i datorn.
Men även när farmaceuten och patienten talade med varandra ägnades mesta tiden åt annat än medicinska eller farmaceutiska frågor. Det gällde såväl praktiska saker, till exempel om receptet fortfarande var giltigt, som småprat om vädret och annat.
Vid hälften av de inspelade tillfällena ägnades så litet som tio sekunder eller mindre åt medicinska frågor. I drygt vart femte fall sades faktiskt inte ett enda ord om användningen av patientens medicin.
– Det kan tyckas litet märkligt att det inte finns någon kvalitetskontroll av informationen i kontakten mellan farmaceuter och patienter på apoteken, samtidigt som myndigheterna ställer rigorösa krav på till exempel hur läkemedlen förvaras och lokalernas utformning, säger Erika Olsson.
Samtidigt betonar hon att det knappast är oskicklighet från farmaceuternas sida att så litet tid ägnas åt uppgiften att informera patienterna om deras mediciner.
– Skälet till att vi gjorde studien var att en tidigare undersökning visat att farmaceuter på apotek anser att fokus i dialogen med patienterna svängt från farmaceutisk rådgivning till ekonomiska frågor och regler för läkemedel, något som ansågs negativt. För dagens apoteksaktörer på en vinstdriven marknad saknas ekonomiska incitament till en bättre rådgivning och ingen myndighet utövar tillsyn över informationen som ges, säger Erika Olsson.
Hela studien finns publicerad i facktidskriften Research in social and administrative pharmacy.