Rådgivare befarar fler hantverkstvister

Badrumsrenoveringar och golvbyten sker inte alltid helt smärtfritt. Det vet Konsument Uppsala. Nu befaras att det nya rot-avdraget gör att fler kommer att råka illa ut.

Uppsala2009-03-27 07:00
Klagomål som har med boende att göra är vanligast hos landets konsumentvägledare. Vart femte klagomål som kom in under förra året rörde antingen hantverkstjänster eller köp och försäljning av bostad. Nu befarar konsumentrådgivarna på kommunen att allt fler Uppsalabor kommer att hamna i tvist med sina entreprenörer då rot-avdraget väntas slå igenom till sommaren. Från och med den 1 juli i år blir det möjligt att göra avdraget, som också gäller hushållsnära tjänster, på en gång. I det nuvarande systemet som gäller från den 8 december 2008 får beställaren tillbaka pengarna retroaktivt från Skatteverket först vid taxeringen år 2010. Privatpersoner slipper alltså ligga ute med pengarna själva från den 1 juli.

- Konsumenter är i regel ganska oerfarna på det här området och framöver tror vi att ännu fler Uppsalabor kommer att ge sig in i renoveringar och ombyggnationer där det krävs samarbete med hantverkare. Problemet är att många inte vet hur de ska hantera sina kontakter med entreprenörerna. De vet inte om sina skyldigheter och rättigheter, säger Eva-Lena Schweitz på Konsument Uppsala.
För att undvika tvister med sin entreprenör rekommenderar Konsument Uppsala att beställaren och hantverkaren tecknar ett avtal.
- Ett avtal är bra för båda parter. Då vet båda vad som gäller och om något blir fel är det redan klart vad som gäller, säger Eva-Lena Schweitz.
Avtalet ska bland annat innehålla en beskrivning om vad som ska göras, hur det ska göras, vad det ska kosta och när arbetet ska vara klart.
- Många som hör av sig till oss undrar vilka rättigheter de har till ersättning om saker och ting inte blivit som de avtalat muntligt med hantverkaren om. Hade det funnits ett skriftligt avtal hade problemen varit lättare att lösa, säger Eva-Lena Schweitz som ofta får Uppsalabornas förtroende att förhandla fram en lösning i tvister mellan beställare och entreprenörer som inte kommer överens.

Konsumentrådgivarna rekommenderar att den som vill utnyttja rot-avdraget och göra en renovering att ta med sig ett avtalsformulär när de samlar in anbud.
- Problemet är att entreprenörerna inte brukar gilla att skriva under sådana kontrakt. Många inser inte att det även är till fördel för dem. Har de egna kontrakt är det viktigt att kontrollera att alla viktiga punkter finns med, till exempel start-och slutdatum samt prissättning, säger Eva-Lena Schweitz.
Tvister mellan entreprenörer och beställare som inte kan lösas går vidare till Allmänna reklamationsnämnden eller Tingsrätten.



Fakta: Husavdrag
Rotavdrag och hushållsnära tjänster går från och med den 1 juli 2009 under namnet husavdrag. Privatpersoner kan söka husavdrag för summor upp till 100 000 kronor per person. Det innebär att avdraget maximalt kan bli 50 000 kronor. För att få skattereduktion måste man ha fyllt 18 år och betala skatt. Dessutom ska personen äga eller stå som innehavare till det småhus eller den bostadsrätt där arbetet ska utföras. Den som utför arbetet måste ha F-skattsedel. Avdraget gäller bland annat reparationer, ombyggnationer och renovering av till exempel kök och badrum samt ommålning, tapetsering och golvläggning. Avdraget gäller inte arbete för att tillverka måttbeställda inventarier exempelvis köksluckor och dörrar och inte heller om man bygger nytt hus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om