Det är uppdaterade råd från smittskyddsenheten, där man ser liten risk för smittspridning utomhus, som ligger bakom de ändrade direktiven. Erik Ojala, chef för den kommunala grundskolan, säger att man har haft löpande avstämningar med smittskyddet, och att man tagit upp frågan när vädjan att hålla barnen hemma från fritidsverksamheten var på väg att löpa ut.
– Vi landade i det här att det viktigaste är att hålla barnen ute, säger Erik Ojala.
En del skolor har fritids i samma klasser som under den övriga skoldagen, varför kan inte de vara inomhus på fritids?
– När man tittar generellt på rekommendationer i alla verksamheter som måste vara öppna kan det finnas saker som är ologiska. Det viktigaste är att hitta alla moment där man kan minimera risken för smittspridning.
Hur stor närvaro det varit på fritids under den här perioden har varierat kraftigt mellan olika skolor och åldersgrupper. Enligt Ojala var det mellan 10 och 20 procent av föräldrarna med barn i årskurs 1 som valde att hämta barnen direkt efter skoldagens slut. I årskurs 2–3 har det varierat mellan 25 och 60 procent. På enstaka skolor har man inte sett någon skillnad alls i närvaron på fritids.
– Vi vet att en del föpräldrar pendlar och har samhällsviktiga arbeten eller kan ha svårt att hämta tidigare av andra skäl, säger Erik Ojala.
Även fortsättningsvis är rekommendationen att idrottslektionerna ska vara utomhus och att man inte ska blanda elevgrupper från olika klasser.