Räddningsman snabbt på plats

Sigtunabon Per-Anders Berthlin var första svensk från Räddningsverket i väg efter flodvågskatastrofen. Fördröjningen av insatsen i Thailand berodde på att det helt saknades beredskap för en sådan här situation, inte på inkompetens, menar han.

Uppsala2005-12-03 00:00
Hjälpen skickades för sent, och delar av UD motarbetade till och med att en hjälpstyrka skulle åka till Thailand. Det menar Katastrofkommissionen i sin rapport.
Men att en styrka inte kom i väg förrän på kvällen den 28 december är inte så konstigt, tycker Per-Anders Berthlin. Han arbetar med att samordna internationella insatser på Räddningsverket, och var själv i luften redan den 27 december när han åkte till Sri Lanka.
— Det stora tillkortakommandet var att ingen hade förutsett en sådan här händelse, säger han.
Sedan ett par år kan Räddningsverket själv sätta igång en insats efter klartecken från UD — inget regeringsbeslut behövs. Men det gäller bara när det finns en formell begäran från det drabbade landet. Thailand skickade aldrig en sådan begäran. Därav förvirringen på departementen, menar han. Från Sri Lanka och Maldiverna däremot fanns en sådan fråga.
— Jag skulle helst vilja vara på plats innan något händer. Men ingen av vare sig politikerna eller tjänstemännen gjorde något med avsikten att ge sämre hjälp, säger han.

Per-Anders Berthlin har i över tio år deltagit i många svenska insatser utomlands. Han blev väckt tidigt på morgonen på annandagen av kollegor på Räddningsverket. Men inte ens för dem var det uppenbart att Sverige borde skicka hjälp till Thailand för att hjälpa svenska medborgare.
— Den tanken kom egentligen inte igång förrän natten mot den
27:e december.
Inom Räddningsverket pågår arbetet med att få en bättre beredskap för liknande händelser i framtiden.
— Den kan vara i full verkan 2008-2009. Problemet kan vara att hålla en sådan här organisation på tå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om