Räddare i nöden

Du är på stan. Och blir nödig. Vart ska du gå? City har satt betyg på stans offentliga toaletter.

Stans bästa toalett finns i Forumgallerian.

Stans bästa toalett finns i Forumgallerian.

Foto: Robert Johansson

Uppsala2008-05-08 14:29
- Var är närmaste offentliga toalett? frågar jag kvinnan på Uppsala turistbyrå.
- Gå till Domkyrkan, där finns bra toaletter, svarar hon.
- Finns det verkligen ingen närmare? undrar jag.
Turistbyråkvinnan rynkar på näsan.
- Tja, det finns visserligen en toalett vid Nybron snett över gatan. Men den är inte så fräsch så vi brukar inte rekommendera den.

Uppsala kommuns egen turistbyrå avråder alltså folk från att gå på de kommunala offentliga toaletterna. De får också bottenbetyg i Citys stora test av offentliga toaletter. De kommunala toaletterna är mellan tjugo och trettio år gamla och med undantag för en av toaletterna i Stadsträdgården har de bara delvis renoverats. Inga renoveringar är heller planerade, berättar Margot Vinlöv som ansvarar för de kommunala toaletterna.
- Något år efter att de renoverats syns det inte. Våra toaletter har hög belastning och utsätts för ständig vandalisering. Och till skillnad från toaletterna i galleriorna ligger de utomhus utan tillsyn, säger hon.

För fem år sedan var kommunens toaletter gratis. Men eftersom de då vandaliserades så mycket monterades myntautomater upp. Risken för vandalisering är också förklaringen till att flera av dem saknar tvål.
Själv går Margot Vinlöv gärna på de kommunala toaletterna om hon blir nödig på stan.
- De städas varje dag. Och det går alldeles utmärkt att tvätta händerna utan tvål, de har ju rinnande vatten.
Forumgallerians toaletter fick högst betyg i Citys test. De totalrenoverades för knappt två år sedan. I konkurrensen med andra gallerior är rena och snygga toaletter mycket viktigt, säger Jan Hammarling på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg som äger gallerian.
- De som är här och shoppar ska ju trivas, och toaletterna är en del av totalintrycket.
Hur viktigt är det att toaletterna är trendiga?
- Toaletterna ska matcha övriga fastigheten, säger han. Överlag är rent viktigare än trendigt.


S:t Pergallerian

Gallerians moderna designtänk har definitivt inte nått toaletterna, som andas slitet mintgrönt 80-tal med gamla borrhål i väggarna. Toaletterna ser relativt nystädade ut, men speglar, handfat och väggar är långt från skinande. Dessutom luktar det svagt av kiss. Toaletterna delar handfat, men bara ett av handfaten funkar. Och så finns det bara en tvål - stor risk att den tar slut!
Antal toaletter: 5, varav en är handikapptoalett. Kostar? 5 kronor. Tvål? Ja. Toaapper? Ja. Skötbord? Ja. Tid från Stora torget: 2 min 35 sek.


Åhléns

En hyfsat ren och fräsch toalett som verkar ha genomgått en budgetrenovering, där viss inredning bytts ut. Spottar i taket och snygg spegel hottar upp intrycket. Minus för småäckligt skötbord, som har stort hål i dynan och mycket smuts på hyllorna. Krokar för avhängning saknas. En medeltoa som varken gör en besviken eller glatt överraskad.
Antal toaletter: 2, den ena handikappstoa. Kostar? 5 kronor. Tvål? Ja. Toaapper? Ja. Skötbord? Ja. Tid från Stora torget: 1 min 10 sek.


Katedralkaféet vid Domkyrkan

Mycket rent och fräscht med blänkande handfat och skinande toalett. Vitt kakel och rostrött klinkergolv - klassiskt enkelt utan krusiduller. Ett plus för vattenmuggar och för de vackra gamla trästolarna i det vilsamma rummet utanför toaletterna. Man kan inte begära mer av en offentlig toalett, men den saknar det lilla extra och är för långt från centrum för ännu högre betyg.
Antal toaletter? 6, varav en är handikapptoa. Kostar? 5 kronor. Tvål? Ja. Toaapper? Ja. Skötbord? Ja. Tid från Stora torget: 4 min 55 sek.


Odinslund

Uää, här luktar det ...ja, vadå? Plastmattan är sliten och fläckig och väggarna nedklottrade. Varken tvål, krokar eller spegel finns och handtorken funkar inte. Golven är smutsiga och väggarna ofräscha. Men som ett mycket udda inslag är själva toastolen ny. Låset är en nyckel, vilket känns obehagligt - kommer man verkligen ut igen eller blir man inlåst i denna mardröm till toa?
Antal toaletter: 2, men en är trasig. Ej handikappanpassat. Kostar? 5 kronor. Tvål? Nej. Toapapper? Ja. Skötbord? Nej. Tid från Stora torget: 5 min 50 sek.


Stadsträdgården

Här luktar svagt av kiss, toasitsen är ofräsch och plastväggen av fejkmarmor har märkliga hål - i ett av dem sticker en plastpåse och oanvänt toapapper ut. Tvål, toaborste och spegel saknas. Den ena av de två toaletterna är stor, medan den andra är klaustrofobiskt liten. Wc-skylt saknas på utsidan, så många kissnödiga går nog förbi - kanske lika så bra?
Antal toaletter: 2, den ena är handikappanpassad. Kostar? 5 kronor. Tvål? Nej. Toapapper? Ja. Skötbord? Ja, ett pyttelitet. Tid från Stora torget: 7 min.


Forumgallerian

Forumgallerian har inte lämnat toaletterna åt slumpen. De har inretts stilrent med svart och vitt kakel samt mörkgrått klinkergolv, och den schyssta lampan ovanför spegeln ger mysig sminkrumskänsla. Det ser nystädat ut med glänsande kakel och god tvållukt. Plus för snygg bänk utanför där man kan vänta om det är kö. Toaletterna är något av en dold pärla, eftersom de ligger lite avsides på gallerians övre plan.
Antal toaletter: 2, handikappanpassade. Kostar? 5 kronor. Tvål? Ja. Toapapper? Ja. Skötbord? Ja, på ena toan. Tid från Stora torget: 1 min 45 sek.


Svavagallerian

Mosikkakel med guldrand - flådigare än väntat! Dessa toaletter tycks ha renoverats upp rätt nyligt och känns överlag fräscha. Det är hyfsat rent, men toalettstolarna behöver städas snart. För fem kronor kommer man in på tre toaletter - bästa toaalternativet alltså om man är ett sällskap med flera nödiga!
Antal toaletter: 3, varav en är handikappanpassad (den som ligger längst bort och är lite dold, kan lätt missas). Kostar? 5 kronor. Tvål? Ja. Toaapper? Ja. Skötbord? Ja, på handikapptoan. Tid från Stora torget: 3 min 10 sek.


S:t Eriks torg

Hjälp, dörren stänger sig! Och båset kan väl inte välta? Den som har cellskräck bör undvika denna pyttelilla runda toaskapelse vars dörr går igen automatiskt när man kommit in. Här finns varken tvål, toaborste eller spegel och varmluftsblåsen är en svag kalluftsbris. Toaletten spolas och rengörs automatiskt efter varje toabesök, och här känns faktiskt relativt rent. Men fräscht? Nä, då krävs mer än ett brunfläckigt golv och väggar i räfflad hårdplast som kanske en gång varit vita. En lika föråldrad som futuristisk toa.
Antal toaletter: 1, ej handikappanpassad. Kostar? 2 kronor. Tvål? Nej. Toaapper? Ja. Skötbord? Nej. Tid från Stora torget: 3 min 20 sek.


Nybron

Toabesöket börjar med 10 kronor åt fanders, eftersom två av tre toalettdörrar inte öppnas trots att man betalt. Väl inne på toan luktar det kiss. Även om det vore helt nystädat skulle det förmodligen inte märkas på grund av alla ingrodda fläckar på golv och toalettring. Plastväggarna i marmorimitation är nedklottrade. Krokar, spegel och toaborste saknas och tvålen är nästan slut. Sammanlagt kostade toalettbesöket 15 kronor, vilket är ungefär det minst prisvärda man kan tänka sig.
Antal toaletter: 3, en är handikappanpassad (men den går inte att komma in på). Kostar? 5 kronor. Tvål? En gnutta om man trycker hårt. Toapapper? Ja. Skötbord? Ja, på handikapptoan som man inte kommer in på. Tid från Stora torget: 50 sek.
FAKTA
Utöver de allmänna och offentliga toaletterna i centrum finns även toaletter på fik och restauranger. Ägarna brukar dock inte vilja att andra än gästerna utnyttjar toaletterna.
Att kissa offentligt mitt bland folk kan stå dig dyrt. Det räknas som förargelseväckande beteende och kostar 800 kronor om du blir påkommen av polisen. I Uppsala kommun bötfälldes 208 personer för det förra året.

23 procent drar sig för att uppsöka en toalett på restaurang

82 procent föredrar att torka sina händer med pappershanddukar. 9 procent föredrar varmluftstork och 8 procent textilhandduk

60 procent anser det vara viktigt med en fräsch toalett och att det påverkar deras val när de ska besöka en restaurang eller ett kafé.

64 procent har vänt i toalettdörren på grund av toalettens dåliga skick.

Källa: undersökning från SCA/Tork i samarbete med Easyresearch i mars 2008 med 300 individer mellan åldern 20-65 år som ofta besöker kaféer och restauranger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om