En veckas solsemester kan motverka låga halter av detta viktiga vitamin. Det framgår av en studie, som presenterats vid den medicinska riksstämman i Älvsjö.
– Våra resultat överensstämmer med liknande studier i våra grannländer. Det understryker vikten av att vi inom primärvården utvecklar bättre riktade kost- och livsstilsråd till invandrargrupper för att motverka D-vitaminbrist, säger dietisten Åsa Andersson, som gjort studien tillsammans med distriktsläkaren och doktoranden Anne Björk.
Studien omfattar 31 kvinnor från Mellanöstern och Afrika och 30 svenskfödda kvinnor, som av andra orsaker än brist på D-vitaminbrist sökt vård vid Gottsunda vårdcentral under vintermånaderna januari till mars. I samband med besöket togs prover för att undersöka halten av D-vitamin i blodet.
Halten D-vitamin i blodet mäts i enheten nanomol per liter och understiger den 25 nanomol per liter klassas detta som brist på D-vitamin. Så låga halter hade 19 av de 31 kvinnorna från Afrika eller Mellanöstern, men bara två av de 30 svenskfödda kvinnorna. D-vitamin bildas i huden under inverkan av solljus och det mesta av D-vitaminet i blodet har kroppen själv tillverkat. D-vitamin bildas lättare i ljus än i mörk hud.
Också vissa livsmedel, som fet fisk och berikad mjölk och margariner, är viktiga
källor till det D-vitamin som kroppen behöver, bland annat för att bygga upp skelettet.
Mer restriktiva solvanor och lågt intag av D-vitamin från maten kan enligt studien ha bidragit till att D-vitaminbrist är så mycket vanligare bland kvinnor från Afrika och Mellanöstern jämfört med bland kvinnor födda i Sverige. De invandrade kvinnorna hade till exempel lägre intag av berikat margarin i matlagning och på bröd.
– Men även de svenskfödda kvinnorna hade ofta ett lågt intag av D-vitamin från maten och bara tre av dem uppnådde det intag som Livsmedelverket rekommenderar, säger Åsa Andersson.
Omvänt var någon veckas solsemester, både bland invandrarkvinnor och svenskfödda kvinnor, kopplad till högre halter av D-vitamin i blodet.
Vad kan göras för att minska förekomsten av D-vitaminbrist bland kvinnor som kommer till Sverige från Mellanöstern och Afrika?
– Det enklaste och mest effektiva sättet att förhindra brist är att ta tillskott av D-vitamin. Att påverka matvanor och andra beteenden är svårt, men det är viktigt för framtiden att jobba med mödravårdscentralen och barnavårdscentralen för att påverka barnens mat den vägen, säger Åsa Andersson.
Råd behövs mot D-vitaminbrist
Brist på D-vitamin verkar vara mycket vanlig bland kvinnor som flyttat till Sverige från Afrika eller Mellanöstern. Av kvinnor från dessa områden som sökte vård vid Gottsunda vårdcentral hade närmare två tredjedelar D-vitaminbrist.
FAKTA
Kan leda till flera sjukdomar
D-vitamin finns i fet fisk, berikade margariner och mjölkprodukter, gulan i ägg – och i kantareller och shitakee.
Det finns ett samband mellan låg nivå av vitamin D i blodet och flera sjukdomar. Mest känt är att D-vitaminbrist kan leda till skelettsjukdomen engelska sjukan (hos barn) och benskörhet hos äldre.
Låga nivåer av D-vitamin har också kopplats till bland annat hjärt-kärlsjuklighet, led- och muskelvärk, diabetes och vissa cancersjukdomar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!