Räcker biobränslena för att ge fjärrvärme åt Uppsala?

Den nya anläggningen i Boländerna ska svälja trä från 3  300 lastbilar per år. Stiger priserna om efterfrågan på biobränslen ökar? Och hur klimatsmart är det egentligen med trä och andra biobränslen?

Svante Axelsson vid regeringsanknutna Fossilfritt Sverige är positiv till att elda skogsråvara för framställning av fjärrvärme. Men frågan är omdiskuterad ur klimatsynpunkt.

Svante Axelsson vid regeringsanknutna Fossilfritt Sverige är positiv till att elda skogsråvara för framställning av fjärrvärme. Men frågan är omdiskuterad ur klimatsynpunkt.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2022-03-17 05:00

Biobränslen av exempelvis trä anses orsaka mindre klimatskador än fossila bränslen. Därför används biobränslen i ökande utsträckning vid framställning av fjärrvärme.

Vid det nya värmeverk som invigs i Uppsala under torsdagen ska Vattenfall främst elda med grenar och toppar, så kallad grot, som ofta blir liggande vid skogsavverkning. Tanken är att träd suger upp koldioxid ur luften när de växer. Därför blir det inget nettotillskott av växthusgaser när grot och andra träprodukter bränns upp.

Men det finns kritik mot att elda trä för produktion av fjärrvärme. Det handlar bland annat om att det tar decennier för ett träd att växa upp medan klimatutsläppen måste ner betydligt snabbare än så. För man ska komma ihåg att fjärrvärme från träeldning också ger stora koldioxidutsläpp, skillnaden är att de inte kommer från fossila källor.

undefined
Det nya värmeverket i Uppsala ska använda bränsle från skogsavverkning. Enligt Energimyndigheten finns det god tillgång i Sverige på biobränslen för fjärrvärme.

Svante Axelsson vid Fossilfritt Sverige ser biobränslen som en bra idé ur klimatsynpunkt. Hans resonemang går ut på att trä som lämnas i skogen åstadkommer koldioxidutsläpp under förmultningen. Därför är det bättre att göra fjärrvärme av den.

– Det blir inget nettotillskott av koldioxid i atmosfären om trä används för fjärrvärme. Det enda alternativet till biobränslen för produktion av fjärrvärme är fossila bränslen, säger Svante Axelsson.

Finns det risk att värmeverket i Uppsala inte får tag på grot eller andra träbaserade bränslen om efterfrågan ökar kraftigt till följd av klimatkrisen? Enligt Energimyndigheten finns det god tillgång på biobränslen för fjärrvärme. En färsk studie från en expertgrupp inom Energiforsk visar att det till åtminstone år 2030 väntas finnas ett överskott på skogsråvara.

undefined
Priset på Uppsalas fjärrvärme styrs bland annat av vad skogsflis och andra träråvaror kostar. Det senaste decenniet har priset legat ganska stilla.

Det senaste decenniet har priset på grot och skogsflis legat ganska stilla. Ett högre pris skulle givetvis kunna resultera i dyrare fjärrvärme för Uppsalas hushåll.

Gustav Melin, vd vid intresseorganisationen Svebio, tror att priserna åtminstone på kort sikt kommer att öka något eftersom alla energipriser stigit kraftigt. Han anser dock att det går att öka användningen av biobränslen i Sverige.

– I nuläget tar man ut energi motsvarande 150 terawattimmar från biobränslen. Vi räknar med att det går att ta ut ytterligare 60 terawattimmar, säger Gustav Melin.

Det kan jämföras med att Sveriges kärnkraftverk producerade 50 terawattimmar el under 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!