Rabiesrisken nedtonad i ny rapport
Rabiesrisken i Sverige är låg visar en utredning gjord av Statens veterinärmedicinska anstalt . Men den verkliga risken är betydligt högre anser Johan Beck-Friis på Sveriges veterinärförbund.
— Den här siffran är beräknad som ett medeltal för alla länder. Tittar vi på de länder som hundarna kommer ifrån, till exempel Litauen med 43 rabieshundar på en miljon, så har vi en hög siffra, säger Johan Beck-Friis, informationschef vid Sveriges veterinärförbund.
Förbundet har tidigare riktat kritik mot Jordbruksverket som slopat kraven på karantän för hundar insmugglade från rabiesdrabbade länder i Östeuropa. Rapporten bekräftar enligt Johan Beck-Friis veterinärförbundets kritik som relevant eftersom rabiesrisken i dessa länder visar sig vara hög.
Stor ökning
Smugglingen av hundar till Sverige har ökat enormt. Främst är det populära moderaser som chihuahua, yorkshireterrier eller bulldogg som olagligt förs in. Få upptäcks i tullen. De flesta fallen kommer till myndigheternas kännedom genom landets veterinärer.
För kontrollen av lagligt importerade hundar är det gemensamma regler inom EU som gäller.
När det gäller insmugglade hundar är det den ansvariga myndigheten i respektive land som bestämmer.
Hundar från vissa högriskländer som Marocko eller Thailand sätts fortfarande i karantän i Sverige. Men hundar från rabiessmittade länder i Östeuropa isoleras i hemmet sedan de vaccinerats mot rabies. Detta sker utan kontroll.
Johan Beck-Friis säger att det krävs en tuffare bedömning beroende på vilket land hunden smugglats från.
— Den ska följas av en ordentlig, professionell karantän eller avlivning. Annars kan vi inte skydda oss.
Krav från ägarsidan
Jordbruksverkets taktik för att hålla rabiesrisken nere är att försöka krympa marknaden för insmugglade djur och att stoppa de organiserade ligor som ligger bakom smugglingen. Detta inte bara för att komma åt rabiessmittan utan också ur djurskyddssynpunkt och för att förhindra att Sverige får in dvärgbandmask.
— Köparna måste bli medvetna om att de stöder en industri som äventyrar både människors och djurs hälsa, säger My Sahlman, chef för art- och smittskyddsenheten på Jordbruksverket.
Som köpare bör man kräva stamtavla, svenskt veterinärintyg och köpehandling. Dessutom ska man träffa åtminstone tiken, hundmamman för att vara säker på att hunden är född i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!