Rabatten försvann vi räntesänkning

Magnus Myrberg bytte bank efter att ha fått ett löfte om en ränterabatt på sitt bolån. Tre månader senare togs rabatten bort, trots att avtalet sträckte sig fram till år 2009. Men Handelsbanken försvarar sitt agerande.

Uppsala2005-05-28 00:00
När Magnus Myrberg i Uppsala skulle lägga om sina lån i våras tog han chansen att förhandla om villkoren. Han ville få ner räntekostnaderna på bostadslånet och tyckte att han lyckats väl när banktjänstemannen på Handelsbanken erbjöd 0,4 procentenheters rabatt på det rörliga lånet i banken.
Det fick Magnus Myrberg att lämna sin tidigare bank, Föreningssparbanken.
— För mig var rabatten helt avgörande för beslutet att byta bank, förklarar Magnus Myrberg.
När banken några månader senare sänkte den rörliga tremånadersräntan med 0,3 procentenheter utgick Magnus Myrberg från att hans ränta skulle följa med ner. Men så blev det inte. När hans nya tremånadersperiod påbörjades visade det sig att det var den gamla räntan som gällde. Därmed var rabatten plötsligt bara 0,1 procentenheter jämfört med bankens ordinarie ränta.
— Jag tyckte att det var märkligt. Villkoret följdes inte trots att avtalet sträcker sig fram till 2009, säger Magnus Myrberg.

Annan åsikt
På Handelsbankens citykontor är man dock av en annan åsikt. Kontorschefen Håkan Molin menar alla vinner på räntesänkningen.
— Vi har gjort en förändring av vår prissättningspolitik och anpassat den till hur marknadsläget ser ut. Ett stort antal kunder har fått lägre räntor, men i några fall har man inte fått någon förändrad ränta.
UNT: Men den som förhandlat fram en rabatt har ju förlorat den, innebär inte det ett avtalsbrott?
— Man kanske kan spetsa till det juridiskt och hävda att den som kommit överens om en rabatt ska få behålla den. Men vi har aviserat förändringen på förhand och i de fall vi har fått synpunkter har vi givetvis gått kunden till mötes, säger Håkan Molin.

Fick justering
Magnus Myrberg fick också en justering av räntan efter att han tagit upp frågan med kontoret i Uppsala.
— Men man undrar ju vad som hade hänt om jag inte hade påpekat det här. Som kund kan jag ju inte ensidigt gå in och ändra på villkor på det sätt som banken gjort nu.


Fakta


Så gör du om du vill klaga på en bank eller annat låneinstitut

Vänd dig i första hand till det kontor eller den avdelning du har haft problem eller det lokala kontor där du är kund. Är du inte nöjd med svaret kan du kontakta bankens centrala klagomålsansvarige.
Är du fortfarande inte nöjd eller vill kontrollera att du fått ett korrekt svar från din bank kan du vända dig till Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Byrån är en oberoende stiftelse vars styrelse är tillsatt av Finansinspektionen, Konsumentverket, Svenska Bankföreningen, Fondbolagens Förening och Svenska Fondhandlareföreningen.
Även Allmänna reklamationsnämnden, ARN, prövar tvister som rör bankers och finansinstituts tjänster. Nämnden prövar dock inte finansiella tvister där beloppet understiger 2000 kronor.
I sista hand är det domstolarna som avgör en tvist.

Källa: Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Läs mer i UNT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om