Q-Medprodukt fördröjs i USA
Uppsalaföretaget Q-Med råkade ut för ett tillfälligt bakslag i USA när FDA (Food and drug administration) beslutade att inte godkänna Durolane för den amerikanska marknaden.
- Vi kommer att fortsätta det kliniska utvecklingsarbetet för att tillhandahålla tillfredsställande kliniska data som bevisar Durolanes effekt, skriver Q-Meds vd Bengt Ågerup i ett pressmeddelande.
Han har gott hopp om att lyckas tillsammans med den globala partnern Smith&Nephew. Durolane finns redan i 20 länder, bland annat i Kanada.
Ett amerikanskt ja kan bli fortsättningen på ett gott 2009 för Q-Med. Med bättre försäljning och vinst för estetikprodukterna, med dryga 500 miljoner kronor i betalning för produkterna Deflux och Solesta och med en i stort sett fördubblad aktiekurs. Framför allt innebär 2009 ett lugn i bolaget, något som kan behövas efter fjolåret. År 2008 kan utan tvivel benämnas som ett annus horribilis i Q-Meds korta och framgångsrika historia.
Det började med vad som såg ut som lagerproblem för antirynkmedlet Restylane. Misstroendet växte, börsen och dess investerare vittrade blod. Företagets ledning fick för första gången ta ord som vinstvarning och uppsägningar i sig mun. 50 av de anställda fick lämna bolaget. Kirurgerna misstrodde bröstförstoringsmedlet Macrolane, börsen misstrodde Bengt Ågerup och Ågerup i sin tur börsen. Mot slutet av 2008 gjorde han ett försök att lämna Stockholmsbörsen genom att tillsammans med Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT lägga ett bud på aktierna i bolaget.
Men budet förkastades av nästan alla aktieägare, till på köpet också av Q-Meds styrelse som snart hamnade i ordkrig med huvudägaren Ågerup. Och så småningom tvingades bort av densamme.
I skenet av detta kan man nog bära ett fördröjt godkännande av Durolane.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!