– 2015, när vi hade köpt tillbaka rättigheterna för restylane i USA, hoppades man öka försäljningen, och vi byggde ut kapaciteten för att öka produktionen. Men vi har inte lyckats vinna de marknadsandelar som man räknade med, säger Mårten Forrest, kommunikationschef på Q-Med.
Antirynkmedlet restylane är grunden för företaget och fortfarande Q-Med:s största intäktskälla. Företaget har också utvecklat produkter för medicinsk användning av samma substans som används i restylande, hyaluronsyra. Licenserna för detta har sålts till andra företag, även om tillverkningen är kvar i Uppsala. Det handlar dock om mycket mindre volymer än för restylane.
– Det är en betydligt tuffare marknad i dag där det har tillkommit flera konkurrenter säljer liknande produkter, säger Mårten Forrest.
Han säger att företaget bedömer att 30–40 tjänster berörs av omorganisationen, och därför har man valt att lägga ett varsel till arbetsförmedlingen om uppsägningar av 40 tjänster. Men förhoppningen är att klara det utan så stora avskedanden.
– Några tjänster är vakanta. Vi har också satsningar i vår verksamhet som vi behöver bemanna. Vi gör allt vi kan för att inte så många individer ska drabbas, säger Mårten Forrest.
I dag arbetar 460 personer på Q-Med i Uppsala. Förhandlingar med de fackliga organisationerna planeras att starta inom två veckor.
Anläggningen i Uppsala är Galdermas globala centrum för estetiska och korrigerande behandlingar och en av företagets sex globala forsknings- och tillverkningsanläggningar.
Det internationella läkemedelsföretaget Galderma köpte Q-Med 2011 för 7 miljarder. Galderma ägs sedan 2014 i sin tur av Nestlé Skin Health.