Q-Med-studie nådde inte målet
Medicinteknikbolaget Q-Med i Uppsala nådde inte ända fram i sin studie för att få inkontinenspreparatet Zuidex godkänt på den nordamerikanska marknaden.
Bengt Ågerup
Foto: Pernilla Sjöholm
- Men det är tråkigt för alla som har gjort ett bra arbete för att genomföra en korrekt studie, säger han.
Zuidex används för behandling av så kallad ansträngningsinkontinens, som drabbar ungefär var tionde vuxen kvinna. Inkontinensen leder till ett ofrivilligt läckage från urinblåsan och beror på en försvagning i bäckenbotten, till exempel efter en förlossning. Zuidexpreparatet injiceras i urinrörets väggar så att det blir trängre och muskulaturen lättare kan sluta tätt.
Den nordamerikanska studie som Q-Med genomfört omfattade 300 patienter. Man jämförde behandlingar med Zuidex och behandlingar med en kollagenbaserad produkt. För att mäta urinläckaget gjordes ett objektivt blöjvägningstest.
Den subjektiva bedömningen visade på förbättringar efter båda behandlingarna. Men studien lyckades inte visa förbättringar baserat på det objektiva blöjvägningstestet.
Därför bedömer Q-Med att resultaten inte är tillräckligt goda för att stödja en ansökan om försäljnings- och marknadsgodkännande i USA.
-Testet gjordes med den första generationens applikationsutrustning. Nu har vi gått vidare till den tredje generationen, som är modernare och betydligt säkrare, säger Bengt Ågerup.
Bakslaget innebär att en framtida försäljning av Zuidex i USA försenas.
- Ökningstakten har fått sig ett hack. Vi hade räknat med att komma i gång i USA kring 2010, nu dröjer det kanske ytterligare ett par år, säger Bengt Ågerup.
Zuidex står för en liten del av Q-Meds försäljning. I fjol uppgick försäljningen till 19 miljoner kronor jämfört med koncernens totala omsättning på 1,3 miljarder kronor.
Men Bengt Ågerup är övertygad om att marknadsutsikterna för Zuidex är goda.
- De flesta aktieanalytiker har lagt det här på den osäkra hyllan. Men man behöver bara titta på vuxenblöjmarknaden, som vi tycker är ovärdig. Tyvärr satsas det lite sjukvårdsresurser på behandlingar. Jag lutar mer åt att vi ska sikta på öppenvården och den privata marknaden, säger Bengt Ågerup.
FAKTA
Q-Med utvecklar och säljer medicinska implantat. De flesta baseras på en patenterad teknologi för framställning av icke-animalisk hyaluronsyra. Den omsättningsmässigt största produkten är Restylane, som används för utfyllnad av läppar och ansiktsrynkor. Q- Med har cirka 600 anställda, varav 400 i Uppsala. Q-Med är noterat på listan för större bolag på OMX Nordiska Börs i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!