Q-Med i Uppsala döms till straffskatt på 27 miljoner

Q-Med, ett av Uppsalas största företag, har enligt en domstol lämnat oriktiga uppgifter i sin självdeklaration. Företaget krävs nu på sammanlagt 114 miljoner kronor i skatt.

Q-Med i Uppsala krävs på 114 miljoner kronor i skatt efter en dom i förvaltningsrätten.

Q-Med i Uppsala krävs på 114 miljoner kronor i skatt efter en dom i förvaltningsrätten.

Foto: Robert Henriksson

Uppsala2020-05-01 20:02

Uppsalabaserade Q-Med tillverkar medicintekniska produkter, bland annat storsäljaren Restylane. Det är en så kallad filler som injiceras i huden för att förstora läppar och ta bort rynkor.

2012 sålde Q-Med stora tillgångar, bland annat Restylane. Köpare var bolaget Galderma SA i Schweiz. Både Q-Med och Galderma ingår i samma koncern. Det handlade alltså om en intern affär inom koncernen.

Q-Med avyttrade tillgångarna till Galderma för 666 miljoner kronor. Efter att ha granskat affären kom Skatteverket fram till att Galderma fått köpa tillgångarna till underpris. Enligt myndigheten kunde Q-Med därmed redovisa ett alltför lågt resultat och Skatteverket höjde Q-Meds beskattningsbara inkomst med 257 miljoner kronor.  

Q-Med å sin sida anser att Skatteverket har beräknat värdet av företagets tillgångar på ett felaktigt sätt. Bolaget överklagade till förvaltningsrätten i Uppsala som nu avgjort skatteärendet. Domstolen är kritisk till hur Galderma–koncernen fastställt värdet på Q-Meds tillgångar vid försäljningen. En utgångspunkt för den här typen av affärer är att de enligt lag måste göras till marknadspriser. Det gäller även om transaktionerna sker mellan bolag i samma koncern. 

Tillgångarna i Q-Med såldes till Galderma i november 2012. Men värdet på tillgångarna fastställdes med hjälp av en 1,5 år gammal prognos över hur stor försäljningen av Q-Meds produkter kunde tänkas bli. I själva verket fanns konkreta försäljningssiffror som var kända när affären gjordes upp. De siffrorna låg dessutom högre än prognosen som koncernen använde vid värderingen. Förvaltningsrätten betonar att marknadsvillkor ska gälla. Domstolen ser det som uteslutet att två oberoende parter i en marknadssituation skulle använda en 1,5 år gammal prognos om det finns aktuella siffror. 

Om ett företag lämnar oriktiga uppgifter i sin självdeklaration kan en straffavgift utdömas i form av ett så kallat skattetillägg. En avgörande fråga är då om den skattskyldige tydligt informerat Skatteverket att det finns frågetecken i deklarationen som kan vara värda att granska eller om uppgifterna dolts. 

Q-Med anser att man öppet angett hur priset på tillgångarna beräknats. Men förvaltningsrätten menar att företaget lämnat information som "är att betrakta som oriktiga uppgifter i sak". "Det saknades också sådana uppgifter i deklarationen som skulle ha kunnat förhindra att Skatteverket vid en granskning blev vilseledd av uppgifterna", skriver domstolen. Följden blir att Q-Med döms att betala 27 miljoner kronor i skattetillägg. 

Skattemålet kring Q-Med innehåller ytterligare frågor. Q-Meds produkter säljs i en rad länder via olika bolag i Galderma-koncernen. Skatteverket menar att dessa försäljningsbolag gjort större vinst än vad som är normalt i branschen. Myndigheten anser att Q-Med inte betalat ut marknadsmässiga ersättningar till försäljningsbolagen. Skatteverket har därför upptaxerat Q-Med i de delarna med totalt 148 miljoner kronor för 2013 och 2014.     

Förvaltningsrätten anser att det sannolikt förekommit felprissättningar. Trots att det varit känt av Q-Med har företaget inte korrigerat felen, skriver domstolen. Skatteverket får dock gehör bara för en del av den begärda skattehöjningen.

Sammantaget medför domen i skatteärendet att Q-Med ska betala 114 miljoner kronor i tillkommande skatt, inklusive skattetillägg. 

450 anställda i Q-Med

2018 hade Q-Med en omsättning på 1,1 miljarder kronor och 450 personer arbetar vid företagets anläggning i Uppsala. 

Skatteärendet i förvaltningsrätten medför att Q-Med döms att betala ytterligare sammanlagt 86 802 906 kronor i inkomstskatt och 27 025 880 kr i skattetillägg. Domen gäller skatt för åren 2013 och 2014.

Q-Med grundades av Uppsalaentreprenören Bengt Ågerup. 2011 sålde han bolaget till Galderma för cirka 2,8 miljarder kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!