Pyssla en tomte och ett snyggt julkort
Tomtar, julkort, smällkarameller och hjärtan. Pixel har varit på julpyssel på Sverkerskolan i Uppsala. Det blev jättefina saker. Prova själv att göra ett par av dem.
Gabriel Brattström har gjort ett eget julkort.
Foto: Jörgen Hagelqvist
— Vad fint, säger Paul Wallin uppskattande.
— Snyggt, säger Gabriels storasyster Johanna Brattström när hon går förbi.
Sedan skriver Paul god jul och gott nytt år med snygga snirkliga bokstäver. Med blyerts, så att Gabriel kan fylla i med silverpenna.
— Jag kan inte skriva, förklarar Gabriel Brattström.
Hedda Ljunggren får också hjälp med att skriva god jul på sitt lila julkort med guldstjärnor och små tussar av silkespapper.
— Mormor ska få det, säger hon.
Junia Henriksén kämpar med en tomte. Flera olika delar ska klippas ut och sättas i hop på rätt plats och i rätt ordning. Det gäller att tänka sig för innan man limmar.
Klasserna är uppdelade i halvor. De andra eleverna sitter en våning längre ner. Där gör de andra saker. Fina smällkarameller med bokmärken på. Och hjärtkorgar som är svåra att fläta ihop. Fröken får hjälpa till.
MUMSIGT JULGODIS
Mozartkulor
Nougat
Marsipan
Smält blockchoklad
Skär ut små bitar av nougaten. Rulla kulor av marsipan och platta till dem. Lägg en bit nougat på marsipanen och nyp i hop marsipanen runt om. Rulla igen. Doppa sedan kulorna i smält choklad. Fiska upp dem med en sked. Lägg kulorna på ett bakplåtspapper. Låt chokladen stelna.
Frukt- och mandelchoklad
Smält blockchoklad
Hackad mandel
Russin
Rör ner russin och hackade mandlar i smält choklad. Klicka ut med en sked i små högar på ett bakplåtspapper. Låt chokladen stelna. Man kan byta ut mandel och russin mot till exempel rispuffar eller cornflakes och kokos.
Var försiktig när du ska hacka mandlar så att du inte skär dig. Be gärna någon vuxen om hjälp.
Marsipanfigurer
Marsipan
Karamellfärg
(Smält blockchoklad)
Av marsipan kan man forma små figurer. Grisar, tomtar, granar, änglar eller vad som helst. Om man vill kan man doppa övre halvan av figurerna i smält choklad. Och vill man att granen ska bli grön och tomtens luva röd kan man dela upp marsipanen i flera bitar och färga dem med olika karamellfärger.
Polkanougat
25—30 polkagriskarameller
100 gram nougat
Krossa polkagrisarna. Du kan lägga polkagrisarna i en kökshandduk och slå på dem försiktigt med en hammare.
Smält nougat i en skål i mikron (kort tid på låg effekt). Blanda i polkagrisarna. Använd en liten sked för att hälla upp klickar av smeten på ett bakplåtspapper eller i knäckformar.
Limekola
100 gram smör eller margarin
2 deciliter vispgrädde
3 deciliter socker
1 deciliter ljus sirap
1 tesked vaniljsocker
Rivet skal från två limefrukter
Smält smöret i en stor kastrull. Ha i grädde, sirap, socker och vaniljsocker. Koka på ganska svag värme utan lock i 15-30 minuter. Rör om då och då. Det är lite svårt att veta när den kokat färdigt. Ett tips är att droppa en sked kola i ett glas med kallt vatten och testa om den går att rulla till en kula, då är den färdig.
Rör sist i det finrivna skalet av lime. Häll upp smeten i knäckformar eller på bakplåtspapper (när den svalnat kan du skära den i små bitar).
TÄNK PÅ DET HÄR:
BAKPLÅTSPAPPER använder man för att godiset inte fastnar på det. Om man inte har något bakplåtspapper kan man smörja en plåt med olja i stället och lägga godiset på det.
CHOKLAD I MIKRON: Smält choklad i en skål eller en kopp i mikrovågsugnen, på låg effekt.
CHOKLAD PÅ SPISEN: Om man smälter choklad i en kastrull på spisen så blir den grynig. I stället kan man lägga chokladen i en skål i en kastrull med hett vatten. Det kallas för vattenbad. Men det är lätt att bränna sig. Och det får inte komma vatten i chokladen. Be en vuxen om hjälp med att smälta choklad på spisen!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!