Pyntat färdigt än....?

Tycker du att julen börjar tidigt nu för tiden? Högsäsongen för julmarknader har börjat och hantverkare som tillverkar julprylar har länge varit mentalt förberedda. Hos Kristina Sundberg börjar tillverkningen i januari.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2009-11-14 08:01
Julstämningsjägare går mot en hektiskt tid. Pynt ska vara på plats innan vännerna kommer på pysselkväll, firande av förjul med barnen och glöggbjudningen första advent.
För mer professionella julpysslare finns nästan inte början eller slut på säsongen. Kristina Sundberg jobbar faktiskt med bockar, hjärtan och lyktor under hela året hemma i verkstaden i Kroken, norr om Märsta. Fast just halmbockstillverkningen går upp på en högre växel när hon skördat rågen i september.
- När julen kommer är jag ganska trött och less, så det är trögt att komma igång igen i januari. Det känns ju lite konstigt att göra julbockar när vårsolen tittar in i verkstaden och på sommaren lägger jag inte många strån i kors, säger Kristina Sundberg.

Likafullt gillar hon att julpynta i hemmet, men börjar ställa fram först vid första advent. Halmbockstillverkningen är en gammal familjetradition som Kristina Sundberg tog över efter många år som kulturadministratör. Första året som hantverkare och egen företagare fick hon en order på 350 bockar i oktober. Då fick hennes man också hjälpa till under dag och natt för att få dem färdiga. Numera är det vanligt att hon tillverkar 100 - 150 stycken bockar per år, vid sidan av andra julsaker och helt för hand.

Till den här helgen ska hon sälja sina saker på en julmarknad i Österbybruk och första advent på julmarknaden på Hovstallet i Stockholm. Julmarknaderna är redan i full gång i Uppland. Årets första ägde rum i Österbybruk för en månad sedan, under 8 - 11 oktober.
- Julfirandet börjar tidigare på året numera. Julen och dess traditioner tycks ha fått en förändrad betydelse i vår tid. Vi vill mysa när året är som mörkast. Det känns juligast före jul, men redan på juldagen kan det kännas som att julhelgen är förbi, säger Annika Nordström, etnolog och forskare.
Tillsammans med andra folklivsforskare hon skrivit boken Nu gör vi jul igen om våra julvanor och hur de förändrats.
-Vi behöver något som är återkommande och sig likt i en föränderlig tid, men paradoxen är att traditionerna ändå förändras utifrån att våra levnadsvanor och relationer gör det. Till exempel blir förjulsfirande allt viktigare, säger Annika Nordström.

Umgänget med vänner och arbetskamrater innan jul tycks öka i popularitet. Tidigare togs granen inte in förrän på julaftonen eller möjligen dagen innan. Men inför en pysselkväll med vännerna kan man vilja ta in granen och pynta den långt tidigare. Dessutom framhåller Annika Nordström att i synnerhet barn med separerade föräldrar firar flera jular, gärna före jul och dessa tillfällen är minst lika viktiga som själva juldagarna. För några kan julfirandet växa till ett jättepussel.

Tidigt julfirande är förstås också påhejat av kommersiella krafter. I London tändes julbelysningen på stadens gator rekordtidigt i år, 6 november. Anledningen var premiären av Disneyfilmen En julsaga och samtidigt sattes rekord i julkörsång i staden. 14 000 personer besjöng julen i stämmor i konsertlokaler och kyrkor. I en skånsk plantskola och heminredningsbutik, Vellingeblomman, har man i flera år kört parollen "Jul i juli" och möblerat ett helt rum med julsaker mitt under sommaren. Detta enligt modell från amerikanska och tyska julaffärer som har öppet året runt.
- Nej det har vi slutat med denna sommaren. Bra, för det var inte roligt att bygga upp det i sommarvärmen, säger damen i växeln hos Vellingeblomman och skrattar.

Hennes chef, Dan Tedestål, menar att det faktiskt inte var lönsamt att försöka sälja julprylar under sommaren. I stället har man nu byggt 5000 kvadratmeter Tomteland i konstgjort vinterlandskap som står från och med höstlovet i oktober till och med nyår.
- De flesta börjar pynta upp till första advent, så man bör ju börja sälja julsaker innan dess. Redan andra advent har försäljningen av julpynt halverats och tredje advent är det ytterligare halverat, säger Dan Tedestål.

Sedan Kristina Sundberg öppnade en hemsida på nätet, köper folk hennes julbockar och lyktor under hela året. De flesta beställningarna under ickesäsong kommer dock från utlandet - än så länge. Med tanke på att våra umgängesformer ständigt omvandlas och att vi är så pigga på att skapa nya traditioner är faktiskt julfirandet lika löst i formerna som innehållet i en tallrik risgrynsgröt. Vilken mardröm om våra förberedelser för julen skulle börja redan vid påska´!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om