Svenska Röda Korsets behandlingscenter i Uppsala öppnade 1996 och riktar sig till barn och vuxna med migrantbakgrund som har traumatiserats till följd av krig, flykt och tortyr. Varje år tar de emot cirka 170 patienter, varav många lider av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.
Vanligtvis tar en PTSD-behandling för patienter på centret mellan ett till två år – betydligt längre tid än för många andra patientgrupper med PTSD.
– Standardbehandlingstiden för PTSD är utformad efter ett eller två traumaminnen. Patienterna här har ofta varit med om ett väldigt stort antal traumatiska händelser, som till exempel tortyr, förföljelse, att ha sett nära och kära dö, förklarar Lina Vågbratt.
Med inspiration av en framgångsrik nederländsk studie om intensivbehandling för PTSD inledde Lina Vågbratt och hennes kollegor i Uppsala en egen behandlingsstudie.
Röda korsets intensivbehandling består av fem heldagar med två längre traumaexponeringspass om dagen, istället för att passen är utspridda med flera veckors mellanrum.
Syftet är att snabbt minska rädsla och skam som ofta utgör handikapp i vardagen för dem som lider av PTSD.
– Patienterna är rädda för platser, människor, att bli påminda om traumat. Vi försöker maximera den jobbigaste fasen, ungefär som att dra av plåstret snabbt, säger Niklas Möller, psykolog och enhetschef.
Nu kan man konstatera att bara fem dagars behandling har gett goda effekter.
– Behandlingen har varit hjälpsam för alla deltagande patienter och vissa blir så bra att de kan avslutas. Det är förvånande även för oss att vi har fått så goda resultat, säger Lina Vågbratt.
Den största vinsten med att förkorta behandlingen är tydlig för psykologerna på behandlingscentret i Uppsala: att lidandet minskar snabbt. Men även gällande resurser kan det finnas en fördel.
– Det är såklart bra att använda sina resurser väl, så att många kan få hjälp så fort som möjligt, säger Niklas Möller.
Däremot påpekar han att förkortade behandlingstider inte är en garanti. Intensivbehandling passar inte alla och andra problem än rädsla och skam kan ta längre tid att behandla.
I studien deltog bara tio personer, men sedan datainsamlingen avslutades för ett år sedan har man fortsatt erbjuda intensivbehandling på centret med goda resultat.
– Man kan såklart inte dra på så stora växlar, men våra resultat bekräftar de andra studier som finns. Det är lovande, säger Niklas Möller.