Psykvården ska stärkas
Landstinget satsar tre miljoner på ett projekt för att förebygga psykisk ohälsa i Uppsala län. Den nyligen startade Enheten för hälsofrämjande psykiatri på Akademiska sjukhuset ska driva det på tre platser, Tierp, Gottsunda och Bålsta.
I linje med det ska den nyligen startade Enheten för hälsofrämjande psykiatri dra i gång projekt på tre ställen i länet, i Tierp, Gottsunda och Bålsta. Tanken är att man ska utveckla förebyggande och tidiga insatser kring psykisk ohälsa.
— Vi har valt de tre områdena för att de har lite olika psykiatriska problembilder. I Gottsunda finns det en del problematik runt integration, i Tierp är många oroliga för att förlora jobben och i Bålsta finns ungdomsproblem med missbruk och våld, säger Wolfgang Rutz, som är chef på Enheten för förebyggande psykiatri.
Några färdiga åtgärdspaket finns inte för de tre platserna i länet.
— Vi ska samla intressenter på respektive ort, från exempelvis primärvården, kommunen och lokala organisationer. Meningen är att de ska vara delaktiga i projektets utformning, säger Wolfgang Rutz.
En väckarklocka
I förebyggande psykiatri, förklarar han, baseras arbetet på de erfarenheter och kunskaper man har om psykisk ohälsa och hur den kan uppkomma genom miljöpåverkan.
— Kunskapen kan fungera som en väckarklocka. Det finns viss kritik mot begreppet, en del kallar det snömos. Distriktsläkarna kan exempelvis känna att de drunknar i arbetet med att ta hand om sjukdom och elände och de kan tycka att de inte riktigt hinner med detta också.
— Men om man inte arbetar förebyggande kommer det att kosta alltmer pengar att ta hand om den ökande psykiska ohälsan, säger Wolfgang Rutz.
I Tierp har man redan inlett projektet och verksamhetschefen för primärvården där, Annika Gudmundsson, är positiv till det.
— I undersökningen Liv och hälsa 2004 kunde man se att den psykiska ohälsan i synnerhet bland kvinnor och unga kvinnor var väldigt stor i Norduppland. Alla insatser som görs för att stävja detta är bra, säger Annika Gudmundsson.
Fler ska anställas
I nuläget finns det enbart två personer på Enheten för hälsofrämjande psykiatri, enhetschefen Wolfgang Rutz och projektassistenten Cecilia Bringhammar. Men man räknar med att anställa en psykolog och en socionom inom kort. Landstinget har anslagit en miljon kronor per år under tre år till projektet, som ska utvärderas fortlöpande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!