Psykvård på lika villkor en illusion

Psykiatrivården i Sverige varierar kraftigt och är på många håll underbemannad. Vård på lika villkor är en illusion. I Skåne finns 15,2 offentligt anställda psykiater per 100 000 invånare, i Jämtland 3,9 psykiater. I Värmland ingen. Där är det hyrläkare för hela slanten.

Uppsala2007-09-06 00:01
- Det är dags för landstingen att inse att de misslyckats med rekryteringen och be om hjälp från staten, säger Carl-Gustaf Olofsson till tidningen Sjukhusläkaren.
Han är verksamhetschef för psykiatriska kliniken i Skellefteå. Carl-Gustaf Olofsson har 25 års erfarenhet som psykiater och berättar om en ständig läkarbrist och otaliga försök att hitta läkare.

På egen hand genomförde han en enkät för att ta reda på hur många psykiater som var verksamma i den offentliga sjukvården i landet i oktober i fjol.
Undersökningen visar att psykiatrins resurser varierar mycket kraftigt i landet. Här är några exempel:
I Skåne fanns 15,2 psykiater på 100 000 invånare, Halland 10.8, Jämtland, 3,9 och Hälsingland 4,9 psykiater på 100 000 invånare.

Vid barnpsyk i Örebro är mer än hälften av de elva psykiatertjänsterna obesatta, i Skellefteå fattas nio av 16 psykiater och i Linköping är mer än hälften av tjänsterna obesatta.
Undersökningen sammanfaller väl med en liknande enkät som Socialstyrelsen genomförde 2003 med undantag av att Socialstyrelsens undersökning även omfattade privatanställda psykiater.

Socialstyrelsens undersökning visade att Stockholms län hade 28,4 psykiater per 100 000 invånare, Uppsala län 22, och Skåne 18,5 psykiater per 100 000 invånare.
- Staten måste gripa in och erkänna att det här är ett nationellt problem. Nyligen utlovades en tandvårdsreform på tre miljarder. Att påstå att en halv miljard per år till psykiatrin är en storsatsning skorrar falskt, säger Carl-Gustaf Olofsson till tidningen Sjukhusläkaren.

Han konstaterar samtidigt att 90-talet var ett dystert årtionde för psykiatrin i landet. Två tredjedelar av vårdplatserna försvann under några år. Sjukvårdens resurser till psykiatrin minskade från 13 procent av den totala sjukvårdsbudgeten till 9 procent vilket motsvarar omkring sex miljarder kronor.

Fotnot: Tidningen Sjukhusläkaren ges ut av Sjukhusläkarföreningen inom Sveriges läkarförbund.









Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om