Psyksjuka får hjälp via internet

Nu ska patienter i Uppsala län med depression, social fobi, svåra sömnstörningar och flera andra psykiatriska besvär kunna få tillgång till ett program för hjälp till självhjälp över internet, men med personligt stöd av personal inom psykiatrin.

Foto:

Uppsala2009-02-08 06:04
- Vi är näst först i landet och bland de första i världen att rutinmässigt kunna erbjuda kostnadsfri internetbehandling med kognitiv beteendeterapi inom psykiatrin, säger Åsa Törnkvist, utvecklingschef vid Akademiska sjukhusets psykiatridivision.
Hon räknar med att minst 300 patienter per år med depression, social fobi, svåra sömnstörningar och adhd ska kunna få hjälp med denna form av behandling.

Forskare vid Uppsala universitet har under flera år varit världsledande när det gällt att utveckla internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid en rad psykiska och fysiska besvär.
Men trots att de flesta studier visat goda effekter har det dröjt innan rutinsjukvården tagit till sig de nya rönen.
Inom primärvården ges internetbaserad behandling på några håll, men inom psykiatrin blir Akademiska det femte sjukhuset i världen att erbjuda psykologisk behandling via nätet.
- Internetprogrammen bygger på samma metodik som visats ha god effekt i tidigare vetenskapliga studier. Vi kommer också att säkra kvaliteten genom att ge patienterna personlig coachning under hela programmet, säger Åsa Törnkvist.

Sedan i höstas har drygt 30 sjuksköterskor, kuratorer och annan vårdpersonal utbildats för att kunna ge patienterna återkommande stöd under den internetbaserade terapin.
- Stödet utformas individuellt. En del kan behöva träffa sin coach en gång i veckan, andra bara några få gånger under det tre till sex månader långa programmet. Coachningen innebär att man tillsammans går igenom hur patienten jobbat med programmet, vad som fungerat bra och om det varit några svårigheter så arbetar man tillsammans med metoder för att lösa problemen, säger Åsa Törnkvist.

De internetbaserade programmen skiljer sig från diagnos till diagnos, men är alla indelade i flera steg eller moduler.
- Meningen är att patienten stegvis, med gradvis allt svårare uppgifter, ska lära sig att förändra och hantera både de tankar och de beteenden som har samband med sjukdomen, säger Åsa Törnkvist.
I dag finns flera privatägda företag som mot betalning erbjuder patienter kognitiv beteendeterapi via internet. De program som används i psykiatridivisionens projekt kommer från ett sådant företag, Livanda. Det startades av några av de forskare och psykologer, bland annat i Uppsala, som introducerade Internetterapi i Sverige.

- Eftersom det är landstinget som köper in programmen är behandlingen dock kostnadsfri för patienterna och det är vår egen personal som fungerar som coacher. Alla patienter kommer också att träffa någon av våra psykologer innan behandlingen inleds och efter att den avslutats, säger Åsa Törnkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!