Personalen vid psykiatrin på Akademiska har vid upprepade tillfällen utsatts för våld. Nu har det hänt igen. Vid 22-tiden förra söndagen misshandlade en patient en manlig sjuksköterska.
– Han blev rejält omskakad, fick en näsfraktur, det skvätte blod på golvet och ansiktet blev uppsvullet, berättar Jonatan Stanczak, psykiatrisjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet.
Våldet ska ha varit oprovocerat och ha börjat med att patienten slängde möbler omkring sig.
– Det här är en patient som har ett stort våldskapital, med en historia av våld vid i stort sett varje inläggning. Han har också sådana diagnoser som gör det svårt att hantera och förebygga våldet, säger Jonatan Stanczak.
Patienten har efter det som skedde tvångsmedicinerats och skrivits ut från avdelningen.
Den drabbade sjuksköterskan fördes till akutmottagningen och har efter händelsen fått förfrågan om psykologhjälp. Avdelningen tog in två väktare som förstärkning samt en extra vårdare tills patienten skrevs ut.
– Om patienten har varit våldsam innan är risken högre för att man är det igen, säger Ossian Olsson Bremberg, avdelningschef på psykosavdelningen där misshandeln skedde.
Hade detta kunnat undvikas om åtgärder vidtagits innan?
– Vi genomför nu en internutredning för att ta reda på om något hade kunnat göras annorlunda.
Misshandeln är också anmäld till Arbetsmiljöverket och en polisanmälan är upprättad.
Det här är inte första gången personalen inom psykiatrin på Akademiska råkar ut för våld från patienter. UNT har tidigare rapporterat om:
- En läkare på psykakuten som i september 2024 blev attackerad med knytnävsslag en patient.
- En läkare som i mars 2023 blev sparkad och halvt skalperad av en patient på en psykiatrisk avdelning.
- En vårdare som i augusti 2021 blev slagen i huvudet upprepade gånger och vräkt ner på golvet. På golvet fortsatte misshandeln. Patienten sparkade och spottade även på en annan vårdare. Allt skedde på en psykiatrisk avdelning.
Vad har personalen för skydd mot den här typen av händelser?
– All psykiatrins personal har larm, så att fler kollegor kan komma och hjälpa till. I det här fallet strömmade kollegor till, men det tar alltid en liten stund innan personer från andra avdelningar kan ta sig dit personen är, säger Ossian Olsson Bremberg.
Tidigare incidenter har lett till krav på att ingen personal ska vistas ensam med en patient i samtalsrum, och att minst tre anställda ska vara närvarande i rum utan två flyktvägar.
Patienten i det senaste fallet kom in till psykakuten på torsdagen och skickades på lördagen vidare till psykosavdelningen där misshandeln senare skedde. Enligt Jonatan Stanczak var det ett misstag att ta in patienten på jourtid med tanke på att han var omedicinerad och varit våldsam förut.
– För en sådan här patient krävs planering, dialog och förberedelser, man måste ha en plan för inläggningen och ha möjlighet till förstärkt bemanning. När det är ett så högt tryck på akuten som det var den dagen måste läkaren fatta snabba beslut, och då kan det fattas fel beslut. Det verkar även som att man vid beslut om inläggning missat att patienten sedan tidigare varit våldsam.
Jonatan Stanczak menar att patienten borde ha behållits under uppsikt på psykakuten eller ha avvisats med tanke på att det var helg och att det under tre dagar saknades läkare som kunde ge patienten behandling.
– Det är som att sätta en tickande bomb i ett rum med massa människor och bara vänta på att den ska explodera.
Tea Sundsten, verksamhetschef på psykiatrin på Akademiska avböjer en intervju men via mejl svarar hon på frågan om rutiner för att undvika farliga situationer:
"Det finns inom verksamheten upparbetade rutiner för att till exempel göra löpande farlighetsbedömningar av patienter och tydlig rapportering i samband med förflyttning av patienter. En ombyggnation av lokaler på vår akutpsykiatriska avdelning har genomförts under hösten för att få samtalsrum med reträttvägar, vilket nu är klart. Även larmsystemet har uppgraderats."
Medarbetare har vid upprepade tillfällen utsatts för våld. Varför kommer ni inte tillrätta med problemen?
”Våra medarbetares säkerhet har högsta prioritet och vi arbetar kontinuerligt med arbetssätt för att minimera risken för våld och hot. Vi polisanmäler allt våld och utreder alla händelser och tar fram förslag till åtgärder för att förhindra upprepning."