Psykopater dör ofta i förtid
Rättspsykiatriskt undersökta män dör mångdubbelt oftare än andra män i förtid. Särskilt hög är överdödligheten bland dem som kan betecknas som psykopater.
— Förhoppningsvis ska studien kunna bidra till bättre metoder att förhindra den myckt höga dödligheten i denna grupp. I dag finns ingen bra samordning mellan olika vårdgivare av behandlingen, säger överläkare Gunilla Stålenheim vid Akademiska sjukhusets psykiatriska klinik.
Hennes studie omfattar 60 män som i början av 1990-talet genomgick rättspsykiatrisk undersökning vid den dåvarande rättspsykiatriska avdelningen i Uppsala. När de undersöktes var männen mellan 18 och 56 år gamla.
Annorlunda dödsorsaker
Under de åtta år som männen hittills kunnat följas upp sedan den rättspsykiatriska undersökningen har sju av dem avlidit.
— Det är en extremt hög siffra. I dessa åldersgrupper dör normalt mindre än en procent av männen under så lång tid, säger Gunilla Stålenheim.
Dödsorsakerna var också mycket annorlunda än de som är vanliga i samhället.
— Ingen dog av naturliga orsaker. Majoriteten dog i ond bråd död, till exempel trafikolyckor eller självmord, säger Gunilla Stålenheim.
De tidigare gjorda rättspsykiatriska undersökningarna visade att omkring en fjärdedel av männen i studien hade den svåra störning i personligheten som kallas för psykopati.
Med detta menas bland annat oförmåga att känna medkänsla med andra, egoism, impulsivt handlande och oförmåga att anpassa sig efter sociala normer. Det finns en nära koppling mellan psykopati och brottslighet, i synnerhet våldsbrott.
Svårbehandlat
— Alla utom en av de sju som dog under uppföljningen hade tydliga psykopatiska personlighetsdrag. Alla var också missbrukare och alla utom en hade tidigare försökt begå självmord, berättar Gunilla Stålenheim.
I likhet med många andra undersökningar pekar även hennes studie på att psykopati är en mycket svårbehandlad psykisk störning. De flesta av männen som dog hade haft tillfälliga kontakter med såväl den psykiatriska vården som missbruksvården innan de begick de brott som ledde till den rättspsykiatriska undersökningen.
— Men för att hjälpa den här gruppen patienter behövs förmodligen betydligt mer samordnade, djupare och långvariga behandlingsinsatser. Man kan inte förvänta sig att män med psykopatisk personlighetsstörning av egen kraft förändrar sitt beteende, säger Gunilla Stålenheim.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!