Psykologstudenter måste gå i terapi - Får betala själva

Psykologstudenter måste gå minst 50 timmar i terapi för att få sin examen. Uppemot 1 000 kronor kostar en timme. Bidraget ligger fast på 350 kronor. Mellanskillnaden får studenterna bekosta själva.

Uppsala2003-12-01 00:00
— I grund och botten handlar det om att vi inte har samma status som naturvetare. I hierarkin ligger vi alltid ett snäpp under, säger Sara Kjellgren som går på psykologprogrammet.
Universitetet är ett företag och institutionerna lite som dotterbolag som själva håller i pengapåsarna. Hur slantarna fördelas är inte känt för psykologstudenterna och det upprör. De anser att deras lokaler är undermåliga och de lärarledda timmarna alldeles för få.
— Jag har suttit med i institutionsrådet i tre år och inte förstått vart pengarna tar vägen. Budgeten borde vara genomskinlig, säger Hanna Lundholm.
Charlotta Hector håller med.
— Hur ska vi kunna ifrågasätta när vi inte känner till roten, vad som kostar vad och varför det blir så lite pengar över till undervisning. Det blir ryktesspridning.

Rapport i vår
I oktober började Högskoleverket en granskning av institutionen för psykologi. Klagomål som indirekt handlar om ekonomi i form av små resurser trots ett ökat studentintag lyftes då fram i ljuset. Det är första gången ämnet och institutionen hamnar under luppen. I vår kommer rapporten.
— Den fysiska miljön är inte anpassad till 40 nya studenter varje termin. Den största salen vi har rymmer 45 personer och ventilationen är anpassad till 25 personer, säger Charlotta Hector.
Det är en punkt som hon som aktiv i PSI, Psykologstuderandes intresseorganisation tagit upp. En annan fråga som ständigt stöts och blöts på Trädgårdsgatan 20 är om inte terapitimmarna borde ingå i utbildningen eftersom de är obligatoriska. 50 timmar ska en psykolog innan examen ha gått igenom, för att få självinsikt och ta itu med egna existensiella problem. Och för att få ut examen. Trots att kostnaderna för terapi har ökat med flera hundralappar de senaste åren och kan kosta uppemot 1 000 kronor per gång ligger bidraget fast på 350 kronor.
— För oss handlar det om mycket pengar. Det är inte alla som har råd att bekosta terapin själva, säger Sara Kjellgren.

Skiljer mycket
Att jämföra resurser med de blivande läkarna är oundvikligt. Hanna Lundholm kan till exempel inte förstå att det skiljer så många timmar i lärarledd undervisning. Medan hon under sina första sex terminer hade föreläsning med lärare högst tre timmar tre gånger i veckan får medicinstudenter lärarledd undervisning på halvtid, det vill säga flera timmar varje dag.
— Universitetets pengar fördelas traditionsenligt till naturvetenskap och teknik först och främst. För oss gäller det att hamna i kategorin naturvetenskap eller medicin så vi får mer pengar, säger Hanna Lundholm.
Psykologiska institutionen får i dag 40 procent från den samhällsvetenskapliga potten och 60 procent från den medicinska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om