Jobba hemma
– En intervju nu? Jamen det funkar. Jag ska bara ta på mig handsfreen och säga till barnen att jag går ut och går en sväng, säger Johan Waara när vi får tag på honom.
Johan Waara är lärare på psykologiska institutionen på Uppsala universitet och jobbar precis som de flesta universitetsanställda hemma sedan i början av april. En av hans strategier för att det ska fungera så bra som möjligt att arbeta hemma är just att röra på sig.
– Jag försöker köra någon form av träningspass varje arbetsdag. Som en powerwalk, ett löppass eller träningspass hemma. Jag upplever att det gör mig mycket effektivare, säger han med Luthagens trafikljud i bakgrunden.
När han ändå tränar brukar Johan Waara se till att få ytterligare ett behov uppfyllt: det sociala. Han ringer en kompis, flickvännen eller sina föräldrar. Han upptäckte nämligen snabbt att dagarna kan bli rätt ensamma utan mötena med studenter eller småpratet med kolleger vid kaffeautomaten.
– Jag insåg nån vecka där i april att de enda jag pratat med på hela veckan var mina ungar och Coop-personalen. Då bestämde jag mig för att varje dag ta någon social kontakt som inte är mejl. Vi är sociala varelser och ensamhet är en hög riskfaktor för dålig hälsa.
Ytterligare ett skarpt råd från Johan Waara till den som jobbar hemifrån är att strukturera arbetsdagen så långt det går. Arbetsplatsens rutiner behöver återskapas – i ännu striktare form. Schemalägg dagen: vilket klockslag du börjar, när du äter lunch och när du slutar. Och sätt upp mål för vad du ska hinna med.
– För min del har det blivit mycket listor för att inte missa saker. Och jag insåg att jag behöver fortsätta duscha varje morgon för att vakna till. Utan tydliga rutiner är det lätt att dagen flyter ut och att man aldrig blir riktigt klar.
Samtidigt är flytande arbetsdagar som aldrig tar slut ju inte unikt för hemmajobbande. Digitaliseringen har som bekant medfört att många kollar mejl och slår på den bärbara jobbdatorn även efter arbetstid. Men kanske kommer rådande läge att lära oss något, hoppas Johan Waara.
– Om vi på grund av hemarbetet nu lär oss att bli mer strukturerade slutar vi förhoppningsvis slentriankolla mejlen när arbetsdagen är slut.
Johan Waara är hyfsat säker på att corona kommer att förändra arbetssättet i de branscher där distansarbete är möjligt. Han ser framför sig en betydligt flexiblare jobbvardag, där det som räknas är slutresultatet – inte exakta antalet arbetstimmar. Helt enkelt att vi lyckas släppa stämpelklockan även mentalt.
– Vi hade stora stresspåslag och mycket utmattning innan covid. Kanske kan covid hjälpa oss att hitta nya vägar och låta personen själv bestämma över sin tid så länge man presterar. Det kan innebära 14 timmars jobb en dag och 2 timmars jobb nästa dag.
Intervjun är nästan slut och Johan Waara berättar nöjt att han har gått 2 731 steg medan vi pratat. Ett sista råd vill han ge hemmajobbaren innan han ska käka lunch med barnen: räkna med att pandemin håller i sig, kanske med såväl en andra som tredje våg.
– Gör inte planer för långt fram, för det går inte att förutse vad som ska ske. Det här är ett maraton, och vi är nog bara på första halvan. Själv räknar jag med att jobba såhär och att inga större möten är möjliga åtminstone före sommaren. Kommer ett vaccin innan dess blir det en glad överraskning.