UNT har frågat två psykologer om råd i den coronakris och det höstmörker som råder, där vi inte ens vet om vi kan se fram emot en traditionsenlig jul eller lucia som lyser upp.
Det är tid att återupptäcka pappersbrevet, säger Helena Bingham, psykolog på Psykoterapiforum i Uppsala. Med ett brev gör man en bra sak både för sig själv och någon annan.
– Nu behöver vi ta ansvar för att värna om varandra mer. Det kommer vi att ha stor glädje av framöver. En bra idé är att skriva ett kort eller ett riktigt brev, säger hon.
Över huvud taget är det här ett bra tillfälle att göra saker som får ta lite längre tid, tror Helena Bingham. Det kan fungera som en motvikt till ett uppskruvat nyhetstempo och dystra larmrubriker om ökad smittspridning. Stäng av nyhetsflödet ibland om du känner oro, tycker hon.
– Det handlar om att inte släppa in rädslan, för fruktan kan börja leva sitt eget liv. Försök i stället fokusera på det du kan styra och påverka, för att mota alla "tänk-om-tankar".
Det finns ju inget att se framemot, vi kanske inte ens får fira jul med någon annan. Hur ska jag stå ut?
– Så klart är det svårt. Jag tror att man får försöka göra det enkla i vardagen, laga god mat, baka, träna hemma, promenera och komma ut varje dag. Vi kan se det här som ett en möjlighet att begrunda vad vi faktiskt vill och sätta upp mål och belöningar för en tid längre fram, säger Helena Bingham.
På Feel good företagshälsovård är Sofia Lundahl psykolog. Vi måste försöka råda bot på den obalans som uppstår när så mycket av glädjen i livet rycks i från oss, som socialt umgänge, kultur och idrottsaktiviteter.
– För det första måste vi acceptera att läget är som det är, att det inte går att snabbspola oss fram. Acceptans kan ge tröst. Och så är det superviktigt att sköta basbehoven med mat, sömn och motion, och att komma ut och få dagsljus varje dag, säger hon.
Alla mår inte sämre av krisen poängterar hon. En del hittar ett nytt lugn och en ny kravlöshet när livet går ned i lågvarv. Men i sitt arbete märker hon att många har det jobbigt. Särskilt de som förlorat någon sysselsättning eller hela sitt jobb har det svårt.
Bra rutiner är den medicin som finns.
– Var vänlig mot dig själv, försök håll borta katastroftankar, håll i rutiner och sociala kontakter på distans och se till att komma ut. Det är vardagen som håller oss på ytan.