Psykiskt sjuka hålls kvar på vårdhem i åratal
En unik kartläggning avslöjar att det finns psykiskt sjuka i Uppsala län som bott upp till 32 år vid samma vårdhem.Som ett resultat av kartläggningen öppnar nu länsstyrelsen 50 tillsynsärenden i länet. Vi ska se till att de här personerna får sina behov av egen bostad tillgodosedda, säger Anders Forslund vid länsstyrelsen.
Länsstyrelsen har satt en gräns vid tre år och menar att den tiden borde räcka för att personen ifråga ska kunna rehabiliteras och slussas vidare till eget boende i form av till exempel gruppbostad.
Men treårsgränsen har överskridits i en rad fall. Av de 306 personer som omfattas av undersökningen har 37 procent vistats vid "sitt" vårdhem mellan fyra och nio år.
"Inte acceptabelt"
Tolv procent har vistelsetider på tio år eller mer. Det finns till exempel en kvinna i 50-årsåldern som bor på ett vårdhem sedan cirka 30 år tillbaka samt tre män i 50-årsåldern med vårdtider på över 20 år vid en och samma insitution.
— Det här är inte acceptabelt, så här lång tid ska man inte behöva bo på institution, framhåller Anders Forslund vid länsstyrelsen.
Kartläggningen, som enligt honom troligen är den första av sitt slag i landet, visar att det i Uppsala län finns 50 personer vid de granskade vårdhemmen som vistats där över tre år. För dessa 50 personer har länsstyrelsen beslutat att öppna så kallade tillsynsärenden.
— Vi kommer att arbeta hårt med de här ärendena och till exempel se till att kommunerna gör upp individuella planer så att deras rätt till eget boende kan uppfyllas.
— Visar det sig att hvb-hemmen (hem för vård eller boende) har allvarliga brister vad gäller rehabilitering kan det bli fråga om förelägganden.
Struntar i att hjälpa
Anders Forslund är mycket kritisk mot kommunerna och menar att många av dem struntar i hjälpa psykiskt funktionshindrade till egna bostäder.
— Jag tror att de flesta av de 50 personer som omfattas av våra tillsynsärenden kunde klara ett eget boende med hjälp av stödinsatser.
I vissa fall rör det sig om unga personer. Det finns till exempel en handfull personer i länet under 30 år som bott på vårdhem i upp till sju år.
— Det är oroande, tycker Anders Forslund. Vid ett av de hvb-hem vi granskat fanns en kvinna i 60-årsåldern. Hon hade kommit dit i 30-årsåldern, av journalerna att döma av bagatellartade skäl. Med stöd hade hon kunnat ta sig därifrån långt tidigare.
Boende sägs trivas
— Om vi nu ser att det finns personer i 30-årsåldern som varit på hvb-hem i sex-sju år kan man undra vad de getts för rehabilitering för att klara ett eget boende.
UNT: De kanske är för svårt sjuka för att flytta?
— Det är något jag inte kan acceptera. De är medicinskt färdigbehandlade av sjukvården och ett av kraven för att bli det är att ska klara ett eget boende med stöd.
Inger Björkeblad vid kontoret för vuxna med funktionshinder vid Uppsala kommun säger att många av de boende vid vårdhemmen trivs där.
— Vi kan inte flytta dem mot deras vilja. De senaste åren har nästan alla vid hvb-hemmen fått egna lägenheter och innehållet i verksamheterna har förbättrats.
Enligt Inger Björkeblad skulle Uppsala kommun ha svårt att på kort tid bereda egna boenden åt alla som vistats lång tid vid hvb-hemmen.
— Det skulle krävas en väldigt stor utbyggnad av bostäder, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!