Psykisk ohälsa uppmärksammas på konferens

Under tisdagen arrangerar Uppsala kommun en konferens på UKK där de belyser ämnet psykisk ohälsa hos äldre. Jenny Söderlund är projektledare och verksamhetsutvecklare, äldreförvaltningen Uppsala kommun.

Foto:

Uppsala2017-03-14 15:01

Hur vanligt är det med psykisk ohälsa bland äldre?

– Det är stort, ångestsjukdomar är vanligt förekommande. Det är ofta nedstämdhet som är ett tecken på depression. Eftersom att vi blir äldre och äldre kommer fler och fler leva längre och då ökar äldre personer med psykiska sjukdomarna. Och depressionen går att bota vare sig man är 20 år eller 85 år, men man tänker nog inte på att de äldre blir de.

På vilket sätt kan de äldre få hjälp?

– Vi utbildar "första hjälpare" och majoriteten är personer inom vård och omsorgspersonal, just nu är det 483 stycken som gått utbildningen.

Vad är syftet med utbildningen?

– Få mer kunskap. Man får information om olika sjukdomar och hur man tar de svåra samtalen. Med utbildningen får man också en annan beredskap och kanske då väljer att fråga på ett annat sätt. Det gör skillnad och det är kul att så många undersköterskor får den här utbildningen, som vi inte tar betalt för, men som andra gör. Det är det som kärnan, om vi tar betalt finns det en risk att få undersköterskor får gå utbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!