Psykisk ohälsa ett problem i gymnasiet

De flesta gymnasieelever i Uppsala ger skolmaten bra betyg och känner sig trygga i skolan. En tendens till ökning av elever med psykiska problem kan samtidigt märkas. Det visar en sammanställning som kommunen gjort.

Uppsala2007-05-03 00:01
Uppsala kommun har besökt samtliga kommunala gymnasieskolor under det här läsåret som en uppföljning av den kvalitetsredovisning som gjordes för läsåret 2005/06. Under besöken har både elever, lärare och skolledning fått säga sitt om bland annat undervisning, mobbning, skolmat och arbetsmiljö (se grafik intill med exempel på vad som får bra och dåligt betyg).
Trivseln och tryggheten får genomgående bra omdömen av eleverna, som säger att de upplever en klar skillnad mot hur det var i grundskolan.

Men det finns också en tendens till att fler elever mår dåligt och har psykiska problem.
- Vi anser att det här problemet har ökat, främst bland flickor. Det här är väl något som syns tydligt på alla skolor och kan kopplas till ett större samhällsproblem, säger Reine Sjödin, rektor Bolandgymnasiet.
De som var barn under 1990-talets arbetslöshet går nu i gymnasiet och det tror Reine Sjödin kan vara en förklaring till att problemen med psykisk ohälsa bland eleverna har ökat. Han menar att skolan har svårt att komma till rätta med problemet.

- Vår sak är att jobba med utbildning, inte med ohälsa. Vi har duktiga kuratorer och sjuksköterskor i skolan men i de här fallen behöver vi hjälp av alla samhällsinstitutioner, säger Reine Sjödin.
Daniel Larsson, rektor på Celsiusskolan, vill inte kalla det för psykiska problem men skolans ledning har uppmärksammat att fler elever mår dåligt.
- Elevernas problembild har ökat och det är inte relaterat till skolan utan till deras fritid. Det har blivit tyngre för vissa yrkesgrupper inom skolan att ta hand om det. Jag efterfrågar att andra delar i samhället tog ett större ansvar, säger Daniel Larsson.

Mer positiva tongångar är det kring frågan om skolmaten. Den bild som kanske finns av att elever ogillar det som serveras i skolans matsal kommer på skam i kommunens redovisning. Någon enstaka skola har fått kritik för sin skolmat men de flesta elever verkar nöjda, så även eleverna på Celsiusskolan.
- Vi har en husmor och en kökspersonal som gör ett fantastiskt jobb. Och min bild av kökspersonalen i våra skolor är att de är väldigt måna om att ge eleverna god mat, säger Daniel Larsson.

Om det goda omdömet om skolmaten blir kvar i nästa undersökning återstår att se. Daniel Larsson är i alla fall tveksam.
- Det har skurits ganska rejält i anslaget till lunchen. Så vi får väl se om bedömningen blir likadan nästa gång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om