Psykiatrisk vård genom sekler

Från långbad i kallt vatten till psykofarmaka. Utvecklingen av psykiatrisk vård speglas i Medicinhistoriska museets utställning i Ulleråker.

Guy Pauly, tidigare kurator vid Ulleråkers sjukhus, guidade besökare till Medicinhistoriska museets psykiatrihistoriska avdelning.

Guy Pauly, tidigare kurator vid Ulleråkers sjukhus, guidade besökare till Medicinhistoriska museets psykiatrihistoriska avdelning.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-09-11 21:18

Under Riksantikvarieämbetets kulturarvsdag på söndagen bjöd Medicinhistorisk museet in allmänheten till guidad visning av museets avdelning om psykvårdens utveckling. I byggnaden på Eva Lagerwalls väg har den psykiatriska museiavdelningen funnits i drygt 30 år, senare kompletterad med en medicinhistorisk avdelningen. Byggnaden rymde från början administrationen för det som från 1900-talets början hette Upsala Hospital och Asyl och som senare blev Ulleråkers sjukhus.

Bland de som fanns på plats för att ta emot besökare var museichefen Eva Ahlsten och förre chefläkaren Bengt Ekblom.

– Den största förändringen av den psykiatriska vården var när psykofarmakan kom. Då blev det lugnt på avdelningarna. Tvångströjor och kalla långbad hörde till det som tidigare kunde användas för att hindra patienter med stark ångest och oro att bruka våld mot sig själva och andra, sade Bengt Ekblom.

Filmen Gökboet har förmodligen präglat många människors syn på hur psykiatrisk vård har bedrivits, trodde såväl Eva Ahlsten som Bengt Ekblom.

– Allt måste ses utifrån dåtidens kunskaper och tillgängliga metoder, sade Bengt Ekblom.

Utställningen på andra våningen i museibyggnaden utgår från 1300-talet och Helgeandshuset som låg inne i centrala Uppsala. Först i början av 1800-talet flyttades Hospitals- och lasarettsinrättningen till Ulleråker, och psykiatriskt sjukhus blev det först 1861.

När Ulleråker blev ett statligt sinnessjukhus 1931 fanns där 1250 vårdplatser. På 1960-talet lades ansvaret över till landstinget, och på 1970-talet hade antalet platser ökat till 1400.

Bengt Ekblom kom till Ulleråkers sjukhus 1963 och blev kvar till sin pensionering för drygt 20 år sedan. Han hade då varit chefläkare i många år.

– En stor förändring var Ädelreformen som innebar att patienter skrevs ut från psykiatrin till kommunerna. Det hände att utflyttningen gick för fort för patienternas bästa. En organisatorisk stor förändring var att Ulleråker upphörde att vara ett eget sjukhus och samordnades med Akademiska.

Nu finns omkring 100 slutenvårdsplatser inom psykiatrin. Behandling äri första hand inriktad på öppenvård och dagsjukvård.

Det var ingen rusning till museet på söndagen.

– Att kulturarvsdagen inföll dagen efter Kulturnatten påverkar säkert, på lördagen hade vi drygt 260 besökare, sade Eva Ahlsten.

Fakta Medicinhistoriska museet

Museet på Eva Lagerwalls väg 8 i Ulleråker är öppet tisdagar och torsdagar kl 13-17, söndagar 2 okt, 16 okt och 4 dec kl 13-17.

Samlingarna omfattar bland annat kirurgiska instrument från 1600-talet, ett mikroskop från 1700-talet och pacemakers från 1950-talet

Övervåningens utställning om psykiatrihistoria berättar i ord och med föremål om behandlingsformer, dagligt liv för patienter och om hur psykisk sjukdom uppfattats genom tiderna.

Det finns också ett apoteksrum som bland annat berättar om kemisten Carl Wilhelm Scheele och en stor samling föremål från folkmedicinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om