Psykiatrins hus ska byggas för 847 miljoner
En byggnad i storlek med två Musikens hus kommer att stå klart vid Akademiska sjukhuset inom fyra år. Nu återstår den stora utmaningen: att få 847 miljoner att räcka till ett Psykiatrins hus.
Så är det tänkt att Psykiatrins hus ska se ut.
Foto: Ill: Tengbom
Bakom Psykiatrins hus finns visionen att psykiska sjukdomar inte längre ska vara ett tabubelagt ämne. Patienter med psykiska besvär ska komma och gå som alla andra patienter och kulvertar ska förbinda psykiatrin med övriga kliniker på sjukhusområdet.
Psykiatrin ska tillsammans med den övriga sjukvården bli bättre på att samordna sina insatser för patienterna. Det är i alla fall framtidsvisionen för det gigantiska bygge som drar i gång på allvar nästa sommar.
- Vi har länge önskat att få flytta till Akademiska sjukhuset och få till ett samarbete med den övriga sjukvården. Det är ju många patienter som är både kroppsligt och psykiskt sjuka, säger Karin Norlén, som är chef för psykiatridivisionen.
Samtidigt sker en radikal markering av att psykiatrivården har förändrats: Förr skulle psykiatrin bedrivas nära naturen, nu lokaliseras psykiatrivården till centrala staden. Och Psykiatrins hus får gröna växter på taket.
- Psykiatrivården är på ett annat sätt i dag. Tidigare bodde folk mer eller mindre på Ulleråker. Men nu sker rehabiliteringen ute i samhället, säger Karin Norlén och redogör för att psykiatrin har cirka 100 slutenvårdsplatser i dag jämfört med 1 400 vårdplatser på 1970-talet.
Psykiatrins hus ska byggas på den östra sidan av sjukhusområdet, inte långt ifrån infarten på centrumsidan.
På byggplatsen ligger för närvarande det så kallade A-blocket, några sjukhusbyggnader som var moderna på 1920-talet och som anses ha spelat ut sin roll. Kring årsskiftet rivs de gamla byggnaderna.
Arkitekturen i Psykiatrins hus bygger på rymd och ljus. Fastighetschefen i landstinget, Tommy Lenberg, beskriver att huset ska lyfta besökaren och det friska hos människan. Även om det kommer att finnas traditionella sjukhuskorridorer så syns inte dessa på ritningarna. I stället presenteras öppna ytor med god plats för möten mellan människor, till exempel i kaféet och biblioteket på entréplan.
@3a Text ui:Förutom psykiatrisk akutmottagning i bottenplan innehåller huset åtta våningar som ska inrymma all slags psykiatrivård inom öppen- och slutenvården. Det enda som blir kvar på Ulleråkersområdet är Tallåsen, som vårdar personer dömda till rättspsykiatrisk vård.
Den beräknade kostnaden på 847 miljoner kräver att landstinget vänder upp och ned på plånboken. Fastighetschefen Tommy Lenberg skojar om att det bästa för landstinget vore en lågkonjunktur:
- Då blir det billigare att bygga.
Men vid en lågkonjunktur minskar även skatteintäkterna, och de närmaste åren ska alltså landstinget avsätta cirka 200 miljoner per år till projektet.
Samtidigt som Akademiska sjukhuset redovisar minussiffror.
- Men det måste göras något i dag. Lokalerna på Ulleråkersområdet kan vi inte ha kvar.
Tommy Lenberg konstaterar att 847 miljoner kronor är extremt mycket pengar. Hela psykiatridivisionen omsätter 650 miljoner kronor per år. Alltså motsvarar byggandet mer än en hel årsomsättning för psykiatrivården.
- Men betänker man att byggnaden ska användas i 50-60 år så gäller det att pruta rätt. Prutar man fel så kan totalkostnaden öka.
I det nya huset byggs lokalerna med möjlighet att anpassa till annan sjukvård i framtiden.
- Denna flexibilitet kostar lite extra men lönar sig i längden då sjukvården befinner sig i ständig utveckling och förändring.
Landstinget anser att byggnaderna på Ulleråker, som kommer att lämnas när väl Psykiatrins hus står färdigt, har tjänat ut både tekniskt och verksamhetsmässigt.
- De gamla lokalerna är slut. Det stora psykiatrihuset är utdömt. Inte ens hundra miljoner skulle räcka för att rusta upp det huset.
Psykiatrins hus blir kostnads- och storleksmässigt bra mycket större än Musikens hus.
Finanslandstingsrådet Erik Weiman (m) säger att den stora utmaningen blir att hålla sig till budgetramen på 847 miljoner kronor.
- Det krävs strama tyglar och att vi noga följer utvecklingen. Det finns inte hur mycket pengar som helst till Psykiatrins hus.
Trots det stora bygget har sjukhusområdet och landstinget haft ännu större byggprojekt i historien: På 1970-talet invigdes det gigantiska huvudblocket med 70-huset och centraloperations lokaler. Men då var det staten som betalade kostnaden. Den här gången är det landstinget som ur egen budget ska finansiera projektet. Därför är utmaningen desto större.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!