Drygt 50 utställare står beredda att visa och berätta om experiment och forskning och också låta besökarna själva prova på vad forskning om och framställning av nya bränslesorter, solpaneler och spelprogrammering kan innebära.
– Vi vill visa på bredden inom naturvetenskapliga och tekniska ämnen och utställarna kommer från universitet, företag och skolor, berättar Sami Vihriälä och Tobias Blom som är två av SciFests projektledare.
De arbetar på teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Ångström, och Uppsala universitet arrangerar SciFest tillsammans med Teknikcollege, Uppsala kommun, länsstyrelsen, Regionförbundet och biotopia.
– Festivalen riktar sig i första hand till skolor i länet, men vi kommer att få besök av en skola i Katrineholm har också. Vi hoppas naturligtvis att de som kommer hit ska inspireras att läsa naturvetenskapliga ämnen. Att de tycker att det är roligt att gå runt mellan olika montrar och prova på olika experiment är i varje fall tydligt, sade Tobias Blom.
Emmelina Sandberg och Olivia Waxin från klass 8A i Västra Stenhagenskolan provade på att bygga en vindsnurra i Förbundet unga forskares och Vattenfalls monter. Deras snurra fungerade så bra att volontären Teodor Sundström sade Oj!, när ampèremätaren stannade på 2,79, dagens bästa resultat.
På torsdagen och fredagen är det skolklasser som kommer till SciFest, på lördag står dörrarna öppna för allmänheten:
– Det har varit klart flest besökare på lördagarna tidigare år, och vad vi har sett är det då många av eleverna som varit här som tar med sig sina familjer för att visa föräldrar och syskon vad de gjort och lärt sig, säger Sami Vihriälä.
Det är fritt inträde till SciFest samtliga dagar.