I alla familjer finns något som skaver. Oavsett om det handlar om sömnvanor som spårat ur, för mycket socker eller passiva familjemedlemmar utan kondition finns det alltid något som kan förbättras.
Och säkert har du försökt. Hundra gånger om.
Då är det dags att tänka mer kreativt. Testa 30-dagarsmetoden - den går ut på att man genom att testa något nytt i en månad förmodligen kommer att anamma bättre vanor, alternativt med gott samvete kunna säga: "Nej, tack. Det där passade inte oss." På sociala medier pratas det om allt från "30 dagar utan alkohol" till "30 dagar utan socker". Utmaningen kan faktiskt appliceras även på familjelivet.
– Många föräldrar intalas att tro att det finns ett enda sätt att "hantera" barn, en enda metod som man kan använda i uppfostringssyfte och som passar alla. Så är det inte, säger Jesper Juul, familjeterapeut och författare till bland annat boken "Ditt kompetenta barn".
Flera av hans böcker handlar om att man ska prata med och lyssna till sitt barn, och att man ska undvika att gå i maktkamp, något som lätt blir resultatet när man provar en metod alltför länge.
– Dessutom för det ofta med sig att man skadar sin relation till barnet och att han eller hon förlorar sin tillit till den vuxne, trots att man bara vill barnets bästa.
Jesper Juul tycker att det är en bra idé att i förväg bestämma hur länge man ska testa något nytt innan man kan bedöma om det passar familjen eller inte. För en ny vana sätter sig inte av sig själv. Det brukar ta mellan två till fem veckor.
Att skapa en bättre livsstil är ett projekt för hela familjen, menar Jesper Juul. Därför är det viktigt att man börjar med att prata ihop sig, oavsett om barnet förstår vad de vuxna säger eller inte. Andemeningen kan gå fram ändå.
– Inget barn utvecklar självdestruktiva vanor på egen hand. Gäller det mat, till exempel, handlar det mycket om vad som finns hemma. Köp bara det ni vill att barnen ska äta och berätta att ni från och med nu ska äta nyttigt. Var ärlig, linda inte in ditt resonemang i en massa omskrivningar.
Samma sak gäller sömnen. Kanske har du ett barn som vill att du ska läsa högt i evigheter innan du somnar före barnet - samtidigt som egentiden med din partner går upp i rök. Enligt Jesper Juul är det en dålig vana som till 100 procent är föräldrarnas ansvar. Därför är det också de som måste ta initiativ till förändringen, vara tydliga med varför den ska ske och förklara hur det kommer att se ut framöver.
– Inget barn har ett sådant behov, men miljoner barn har en sådan lust. Det har utvecklats till en vana som barnet känner sig tryggt med.
För att förändringen ska fungera är det viktigt att du som förälder är säker på att den är bra och nödvändig. Här kan 30-dagarsmetoden vara ett stöd, eftersom du redan från början bestämt att ni kan byta kurs om det mot förmodan inte skulle bli bra.