Två planerade trevåningshus skulle "brutalt avvika från de övriga tvåvåningshusen" skriver en granne till den obebyggda tomten på Norrlandsgatan. Ett tiotal liknande synpunkter från boende och bostadsrättsföreningar har lämnats in till kommunen när planförslaget varit på samråd.
Tidigare planer på sju radhus på tomten stoppades av domstol, eftersom förslaget stred mot gällande detaljplan. Därefter har kommunen tagit fram ett förslag till ny detaljplan som i stället ger möjlighet att bygga två trevåningshus med sammanlagt ett 30-tal lägenheter. Grannarna är, inte oväntat, föga roade av förslaget. Flera av dem påpekar att det innebär en större exploatering än de planer som tidigare stoppades.
Området har klassats som särskilt värdefull bebyggelsemiljö. Motståndarna till byggplanerna anser att husen blir alltför dominerande bland de äldre villorna. De får stöd av Upplandsmuseet, som i sitt remissvar skriver att de planerade husen skulle påverka bebyggelsemiljön negativt. Kommunens kulturnämnd vill att "områdets nuvarande karaktär och kvalitéer ska värnas".
Föreningen Vårda Uppsala anser att nya flerbostadshus kan bli ett positivt tillskott i miljön, men vill att husen bantas med en våning och taklutningen anpassas till liknande hus i området.
Bland synpunkterna finns även de som välkomnar förslaget. Uppsala läns handelskammare anser att byggplanerna står i samklang med andra hus i närheten och betonar att behovet av bostäder i Uppsala är stort. Länsstyrelsen, som är en av de tyngsta remissinstanserna, har inga invändningar mot förslaget.
Det är inte första gången omvandlingen av kvarteret väcker känslor. Den gårdsmiljö som tidigare fanns på platsen, ritad av Gunnar Leche, hade enligt Upplandsmuseet stort kulturhistoriskt värde och borde bevaras. Byggnadsnämnden gav klartecken för rivning och husen försvann 2014. Året efter stoppade mark- och miljödomstolen bygglovet för de sju radhusen.
Kommunens plan- och byggnadsnämnd ska nu få en sammanställning av synpunkterna på det nya förslaget innan de beslutar om planerna ska ändras eller gå vidare.